"Шалом" почти обвини Каракачанов в нацизъм

Политика
13:17 - 10 Август 2020
4994
"Шалом" почти обвини Каракачанов в нацизъм

Организацията на евреите в България "Шалом" излезе с остра позиция по повод изказването на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Вчера той заяви, че "соросоидни НПО-та искат да вземат властта, за да въведат гей бракове”.

"ОЕБ “Шалом” е силно обезпокоена от изказване на Заместник министър-председателя и Министър на отбраната Красимир Каракачанов, по-рано днес, в което той твърди, че “Соросоидни НПО-та искат да вземат властта, за да въведат гей бракове”. 

Замесването на името на Джордж Сорос, унгарски евреин, оцелял от Холокоста и един от най-големите съвременни филантропи, в различни конспиратини теории, е не само неумесно, но и напомня за времената, когато нацистката пропагандна машина е давала евреите за “пример” за постигане на користните си политически цели", се казва в декларацията на "Шалом".

Оттам илюстрират позицията си с плакат, изобразяващ евреин между знамената на САЩ и СССР.

"През последните години името на Сорос, съответно термина “соросоид” се използва от всички крайно-десни организации и политически лидери в Европа и САЩ, като част от конспиративни теории, включително свързани и с разпространението на Covid-19 от евреите-ционисти.

И въпреки че тези теории, свързани с името на Джордж Сорос не споменават неговия еврейски произход, те имат силно антисемитски характер и служат за основа за намесването на евреите в социално-икономическите процеси в държавите по света.

Българският народ нееднократно е доказвал своята толерантност и непримиримост към човеконенавистните идеологии в обществото. Преминаваме през много тежък, екзистенциален период от нашата българска история и не трябва да допуснем езика на омразата да завладее българското общество.

Призоваме българските политици да не замесват името на Джордж Сорос в различни конспиративни теории, както и да не допускат разпространението на неонацистка идеология в обществото", настояват от Организацията на българските евреи.