"Шеврон" отново ще добива и изнася нефт от Венецуела

Новини
19:30 - 27 Ноември 2022
2632
"Шеврон" отново ще добива и изнася нефт от Венецуела

Американската компания "Шеврон" получи временно разрешение от правителството си да възобнови добивите и износа на нефт от Венецуела след двугодишно прекъсване. Решението на Вашингтон може да намали недостига на петрол на глобалните пазари, в случай че Русия откаже да се съобрази с готвения ценови таван.

То бе взето след пробив в преговорите между венецуелските власти и опозицията. В столицата на Мексико двете страни се разбраха част от замразените държавни активи на Венецуела да бъдат изразходвани под надзора на ООН.

"В момент, когато повече от 20 милиарда долара са блокирани и задържани несправедливо от чуждестранните банки заради санкциите, нарушаващи международния ред, искаме да обявим, че с това споразумение спасяваме повече от три милиарда долара. Те ще отидат директно за финансиране на образованието, здравеопазването, електроснабдяването и подпомагането на пострадалите от трагичните наводнения във Венецуела" - заяви Хорхе Родригес, представител на президента Николас Мадуро.

Финансовото министерство на САЩ окачестви споразумението като "важна стъпка към (възстановяване на) демокрацията",

а според АФП то е стъпка и към облекчаване на две кризи с голям международен резонанс - бежанската и енергийната.

Откакто през 2018 година Николас Мадуро се обяви за победител на спорните президентски избори, милиони венецуелци напуснаха родината си и се пръснаха из целия регион в търсене на препитание, а ембаргото върху една от най-богатите на петролни залежи държави допринася и днес за поскъпването на суровината.

Снощи Мадуро приветства сделката с опозицията, въпреки че лицензът за "Шеврон" изключва директни кешови плащания за венецуелските партньори на компанията.

Херардо Блайд от опозицията изрази надежда за политическа промяна във Венецуела: "С много надежда пристъпваме към създаване на условия за гарантиране и провеждане на свободни избори – условия, които ще позволят алтернативи на властта. В следващите преговори ще се стремим да постигнем зачитане на политическите и човешките права във Венецуела".

В обща декларация Съединените щати, Канада, Великобритания и Европейският съюз

обещаха да преразгледат санкциите срещу Каракас,

стига до президентските избори през 2024 година Мадуро да направи ключови отстъпки: освобождаване на политическите затворници, зачитане на свободата на медиите и гарантиране на независимостта на съдилищата и изборната администрация.

А американското финансово министерство предупреди, че ще преразгледа лиценза на "Шеврон" след 6 месеца в зависимост от това как президентът изпълнява договореностите с опозицията.