"Спаси София": Западният парк е в трагично състояние, а ремонтът се точи

Организацията на Борис Бонев иска край на договора на столичното кметство с проектанта

Новини
15:14 - 11 Декември 2019
1965
"Спаси София": Западният парк е в трагично състояние, а ремонтът се точи

„Спаси София” атакува остро столичното кметство заради забавения ремонт на един от най-старите паркове в столицата - Западния. Ремонтът на Западен парк се отлага за 2021 година! Това е 4-тият „краен срок” за този изстрадал парк, чийто ремонт започна през май 2018 г. и трябваше да е готов в рамките на 10 месеца. Вместо това, Столичната община даде поредна отсрочка, с която времето за изпълнение стана 34 месеца! За три години по света се строят нови градове, а нашата община не може да се справи с ремонт на съществуващ парк.

Активистите от движението са гневни, че паркът е разкопан и неизползваем вече втора година, „алеите са превърнати в кални ровове, а изпълнението на озеленяването, алейната мрежа, осветлението, детските площадки не е започнало.

Организацията на Борис Бонев поиска обяснение от кметицата Йорданка Фандъкова „за организационната катастрофа, която Общината демонстрира с този проект, очакваме от нея и последствия за хората, допуснали най-големият квартал в България от години да бъде лишен от парк.”

„Спаси София” настоява да се прекрати договора на кметството с проектанта и проектантския екип, предложил сгрешен проект. Движението настоява да бъдат освободени от длъжност хората в Общината, одобрили и съгласували този „дефектен проект.” Хората на Бонев искат политическа отговорност от зам.-кмета по екология, Йоана Христова, заради „трагичното управление” на проекта.

В крайна сметка, организацията иска алеите и съоръженията в парка да се приведат в използваемо състояние до извършване на основния ремонт - чрез обезопасяване, заравняване на калните ровове по главните пешеходни алеи и осигуряване на достъп до детските площадки без кал.