"Тойота" разработва нов водороден двигател

Японското правителство очаква това да създаде положителен икономически ефект от над $1,8 трилиона през следващите 20 години

Новини
12:54 - 22 Април 2021
2638
"Тойота" разработва нов водороден двигател

Водещият японски производител на автомобили „Тойота Мотор“ разработва нов водороден двигател като част от концепцията си за намаляване на емисиите на парникови газове. Това се казва в прессъобщение на корпорацията, разпространено днес, предаде БНР.

Новият турбодвигател ще бъде трицилиндров с обем 1,6 литра. Той ще работи чрез изгаряне на водород и използване на модифицирани системи за впръскване и подаване на гориво. Такъв двигател по принцип е подобен на бензиновия. Въпреки това, с изключение на незначителния разход на моторно масло, той няма да отделя никакви емисии. Освен това процесът на изгаряне на водород е по-бърз, което има положителен ефект върху динамиката на автомобила.

„Тойота“ очаква да тества разработката си през май по време на един от етапите на местно състезание на пистата в префектура Шидзуока.

Компанията вече има опит в създаването на водородни двигатели. През 2014 г. тя представи първия в света сериен автомобил на този вид гориво, Mirai. Там обаче по същество е инсталиран електрически мотор, който получава енергията, необходима за задвижване на машината чрез химична реакция на водород и кислород.

В този случай само водата е страничен продукт. Въпреки наскоро пуснатото второ поколение, Mirai не се търси много в Япония поради високата му цена и липсата на развита мрежа от станции за зареждане с водород.

Японското правителство одобри в края на миналата година нов план за намаляване на емисиите на парникови газове, който, наред с други неща, си поставя за цел да прекрати производството на всички бензинови и дизелови превозни средства до средата на 2030 г. Той засяга общо 14 индустрии, като например жилищното строителство, развитието на водородната енергия и др.

Според японското правителство приетата стратегия за развитие трябва да стимулира икономиката на страната и да създаде положителен икономически ефект от почти 900 млрд. долара до 2030 г. и над 1,8 трилиона през следващите 20 години.