"Топлофикация Плевен" има милиони недовзет приход заради газа

Икономика
12:30 - 27 Април 2022
2083
"Топлофикация Плевен" има милиони недовзет приход заради газа

В резултат на по-високите цени на природния газ и въглеродните емисии спрямо заложената прогноза в ценовото решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) към края на юни 2022 г. ще имаме недовзет приход в размер на 45 милиона лева, съобщиха от "Топлофикация Плевен".

От дружеството напомнят, че на 1 юли 2021 г. КЕВР утвърди пределни цени на топлинната енергия за всяко топлофикационно дружество след извършен регулаторен преглед и прилагане на ценообразуващия модел за периода 1 юли 2021 г. - 30 юни 2022 г.

"Недовзетият приход се получава поради това, че в цената на топлинната енергия разходите за природен газ са изчислени при средна цена около 50 лв./ мвтч, а реално "Топлофикация Плевен" заплаща природния газ при по-високи цени. В момента ние се намираме в един регулаторен капан. Купуваме гориво на много по-скъпа цена, а осигуряваме топлинна енергия на много по-ниска", обясниха от предприятието.

И допълват, че трудно биха излезли от тази дългова спирала, което води до намаляване на необходимите приходи, свързани с дейността. Съкращавали се разходи, свързани с ремонтните програми и инвестициите.

"Нашите служители също са граждани на България, а инфлацията и увеличените цени на стоки и услуги изяждат техните заплати. Ние като работодател не можем да си позволим да актуализираме заплатите, защото сме на ръба на оцеляването“, допълниха от дружеството.

Относно получените компенсации и дали те биха могли да покрият този недовзетия приход от "Топлофикация Плевен" посочиха, че те са включени към разчетите. Те покривали само част от целия недовзет приход, който „Топлофикация Плевен" генерира в резултат на безпрецедентния ръст на цената на природния газ и въглеродните емисии.

"Спазвайки законовия срок, подготвихме и внесохме в КЕВР необходимите документи и разчети за промяна в цената на топлинната и електрическата енергия през следващия регулаторен период.

Посочили сме стойността на недовзетия приход от природен газ и емисии. Предложените цени са получени на база увеличената стойност на синьото гориво и въглеродните емисии, които се търгуват за 80 евро за тон при около 50 евро само преди година", уточняват от топлофикацията.