"Вагнер" е подготвяла преврат в Молдова

Новини
21:19 - 06 Октомври 2023
5036
"Вагнер" е подготвяла преврат в Молдова

Руската наемническа групировка "Вагнер" е подготвяла преврат в Молдова, каза днес президентката на страната Мая Санду, цитирана от ДПА.

По думите ѝ, планът е включвал подкупване на избиратели и провокиране на насилие по време на антиправителствени протести.

"Ситуацията наистина е драматична и трябва да се защитим", каза Санду в интервю за в. "Файненшъл таймс", без да дава повече подробности за това за кога е бил планиран опитът за преврат.

Президентката каза, че от Русия са били изпратени тайно пари в намиращата се между Украйна и Румъния бивша съветска република, отчасти чрез куриери и отчасти чрез банкови сметки в Дубай.

В началото на годината в Молдова се появиха предупреждения за предстоящ преврат. През март правителството в Кишинев съобщи също за арест на наемник от руската частна военна компания (ЧВК) "Вагнер".

ЧВК "Вагнер" продължително време воюваше редом с руската армия в Украйна. Бившият собственик на наемническата групировка, Евгений Пригожин, обаче по-късно остро разкритикува руското военно ръководство и през юни организира опит за бунт срещу руските власти, но още на същия ден се отказа от плановете си. Два месеца по-късно самолетът на Пригожин се разби по време на полет от Москва за Санкт Петербург при неизяснени обстоятелства, посочва ДПА, цитирана от БТА