"Вълшебната флейта" омагьосва Софийската опера

Любимата опера на Моцарт ще има шест премиерни представления

Култура
11:11 - 01 Март 2024
1324
"Вълшебната флейта" омагьосва Софийската опера

Софийската опера представя втората си премиера за сезона „Вълшебната флейта“от Волфганг Амадеус Моцарт и по либретото на Емануел Шиканедер. Спектакълът ще има шест премиерни представления с международен солистичен състав –  на 14, 15, 16, 17, 29 и 30 март. Режисьор е Вера Петрова.

„Вълшебната флейта“ е творба, която продължава да омагьосва, както хората на изкуството, така и публиката. Героите в нея  са „пренесени“ от света на приказките. Царицата на Нощта призовава Принц Тамино и неговия другар, Папагено, да спасят дъщеря й, Памина, от хватката на коварния Зарастро и неговия зъл слуга, Моностатос.

В знак на добра воля, Принцът получава вълшебна флейта, която ще го закриля. Пристигайки в двореца на Зарастро, Тамино чува сигнали за случилото се, които представят Зарастро като покровител на Памина. Принцът трябва да реши на кого да повярва – на Зарастро или на Царицата на Нощта – и да премине през три предизвикателства, за да спечели ръката на Памина.

Според Шиканедер, за да може доброто да възтържествува над злото, героите на доброто трябва да могат да скочат в неизвестността, водени от вярата.

„Вълшебната флейта“ е публикувана преди „Милосърдието на Тит“. Тя дебютира в кратко просъществувалия Theater auf der Wieden във Виена. На 30 септември 1791 г. е нейната премиера  като Шиканедер е в ролята на Папагено, самият Моцарт е диригентът.

„Вълшебната флейта“ е била любимата опера на Моцарт, но със сигурност тя се е оказва и най-популярната му творба.

„Вълшебната флейта“ е изпълнена в София за първи път през 1931 г. под диригентството на немския маестро Херман Щанге и режисурата на Христо Попов.

Диригент-постановчик е Светослав Борисов, диригент – Александра Любчански, сценография – Моли О`Катън, художник костюми – Марта Миронска, хуожествено осветление – Саймън Бенисън, диригент на хора –Виолета Димитрова.