"Възраждане" иска да тури ножа на хазарта, Копейкин с декларация за спасяването на евреите

Депутатите се възбудиха от дискусията в СУ, озаглавена “Патология на едно честване“

Политика
11:00 - 03 Април 2024
3098
"Възраждане" иска да тури ножа на хазарта, Копейкин с декларация за спасяването на евреите

Народното събрание ще обсъди на първо четене промени в Закона за хазарта. Предложението е внесено от "Възраждане" и се отнася до разпространението на реклама на хазартни игри. Предвижда се да се ограничат и да се подобри контролът заради пристрастяването и обществените вреди, които причиняват.

Декларации се прочетоха от Костадин Костадинов на тема дискусията в СУ, озаглавена “Патология на едно честване“, която щяла да “анализира злоупотребите около 80-ата годишнина от “спасяването на българските евреи“. Той остро възрази на това позорище и припомни десетките достойни евреи, работили за благото на България през годините, и депутатка от Зеленото движение, посветена на Седмицата на гората.

Лорер пък обърна внимание на Желязков, че в декларацията на "Възраждане“, се чули заплахи към еврейската общност "Шалом“. Декларацията беше посветена на конференция в Софийския университет, на която ще се отрича спасяването на българските евреи през 1943 г. Лорер не се съгласи с това и заяви дори, че в декларацията се казвало на българското общество как да мисли, очевидно и той отричайки спасяването, отдавайки го на историческа случайност.

Пристъпи се към точка първа от седмичния дневен ред - първото гласуване на предложенията за промени в Закона за хазарта.

БСП казаха, че ще ги подкрепят, но ще внесат свои предложения между първо и второ четене. От "Възраждане“ заявиха, че са учудени да подкрепата, защото БСП са били във властта по времето на Кирил Петков и не са направили нищо по темата.

От ИТН поискаха да се ореже драстично и направо забранена рекламата на хазарта, като това да може да се прави само по време на излъчването на спортни предавания.

"НАП се интересува от баничките, бозата и айряна, а не от машинките. Машинките вързани ли са към НАП?“, попита Гроздан Караджов. Той нарече хазартната индустрия порочна.

Радостин Василев заяви, че ще даде своята подкрепа за предложените от "Възраждане“ промени. Той обърна внимание, че медиите са зависими от хазартните компании. Българският спорт също бил зависим.

"Не очаквайте този закон да влезе за второ четене“, предупреди Радостин Василев.