За ефект: "Възраждане" навиха топ финансиста Любо Христов за шеф на БНБ

Експертът бе съветник на шефа на Световната банка, не бил срещу еврото

Новини
12:05 - 30 Юни 2023
6120
За ефект: "Възраждане" навиха топ финансиста Любо Христов за шеф на БНБ

Д-р Любомир Христов е кандидатът на "Възраждане" за управител на Българската народна банка. 

Христов има над 30-годишен опит в банковото дело, завършил е ВИИ "Карл Маркс" и е специализирал в САЩ, бил е съветник на изпълнителния директор на Световната банка, а след това е бил изпълнителен директор на Централния депозитар, бивш член на банковата консултативна група към Европейската централна банка. Към момента е член на консултативна група по ценни книжа и пазари към европейския орган по ценни книжа и пазари.

"За мен като председател на "Възраждане", за нас като трета политическа сила на последните избори, а в момента може би първа, не можем да кажем със сигурност, е огромна чест, че д-р Христов прие да бъде нашата кандидатура за управител на БНБ", не спести суперлативи Костадин Костадинов.

БНБ е една от най-важните регулаторни институции в България, като тя трябва да остане и българска, и народна, представи визията си Христов. По отношение на приемане на еврото - той не е против приемането на единната европейска валута, но това трябвало да се случи, когато България е готова за това.

"Въпросът за въвеждането на еврото не е въпрос за смяна на едни хартийки с други, а е въпрос за смяна на паричния режим, който е много комплексен и сложен. Решенията, които в момента приема НС, са без оглед на евентуалните последици, ползи и рискове, защото БНБ и Министерството на финансите отказват да представят такова становище.  Преждевременното приемане на еврото, а то би било преждевременно през 2025 година, ще струва много на дребните и средни предприемачи, на хората на наемния труд и на пенсионерите. Разбира се, ще има полза за финансовия сектор", заяви кандидатът за гуверньор на БНБ.

 
Георги Ганев: Евро е просто другото име на 1.955 лв.

Номинацията на Лорер за шеф на БНБ е спекулация
"Възраждане" остават несъгласни въобще с приемането на еврото в бъдеще, но уважавали чуждото мнение и експертиза, подчерта Костадинов. "И това е разликата между нас и управляващите фашисти. Ние сме демократи, приемаме чуждото мнение. Ние оценяваме неговия професионализъм и експертен потенциал. Ние не смятаме, че еврото въобще трябва да бъде въвеждано, но тъй като към момента законът ни забранява това, искаме отлагане."

Лидерът на "Възраждане" коментира и бламирането на разглеждането на референдума за еврото от страна на ресорните комисии. От партията са категорични - ще внесат точката за гласуване в зала, а Народното събрание е длъжно да го подкрепи поради това, че са събрани над 400 хиляди валидни подписа, а 3-месечният срок по закон изтича на 7 юли, следващия петък. Костадинов обаче изрази съмнение, че ГЕРБ, ПП/ДБ и ДПС ще гласуват "за", макар и да за длъжни.

Снимки: Агнес Методиева