Работата в офис води до депресия

Проблемите влияят негативно на репродуктивната система

Здраве
12:25 - 15 Октомври 2019
900
Работата в офис води до депресия

Учени от Института по трудова медицина "Н.Ф. Измеров" изтъкнаха негативните последици върху здравето от работата в офис, отбелязва руската информационна агенция РИА Новости. На първо място експертите отбелязват по-честото боледуване на служителите.

"Основната причина за тази ситуация е влошаването на качеството на въздуха в офисите, причинено главно от неправилно организирана вентилация и недостатъчна обмяна на въздух, интензивна работа с компютър и пренаселени помещения", отбелязват учените, предаде агенция Фокус.

Специалистите приписват на офиса и опасните последици като невроза и тревожност, които се развиват на фона на чести стресови ситуации поради високи професионални изисквания, липса на подкрепа в екипа или прилично възнаграждение, както и страх от загуба на работата.

Психологическите проблеми от своя страна могат да доведат до развитието на заболявания, например, на нервната и сърдечно-съдовата система. Според учените проблемите на работното място също са свързани с нарушена репродуктивна функция. За да избегне проблеми, причинени от "заседналия" характер на работа, служителят в офиса трябва да отдели време за зареждане, припомни терапевтът Людмила Лапа.

"На всеки час трябва да ходите, да скачате, да се разгрявате за 15 минути. Трябва да правите физически упражнения, да натоварвате мускули, за да няма физическо бездействие. Тези малки хитринки ще ви помогнат да поддържате добър начин на живот", твърди лекарят.

Също толкова важно е да не се забравя пиенето на вода или чай, което ще помогне за намаляване на натоварването върху бъбреците и възстановяване на кръвоносните съдове.