Работодателите против отпадането на таксите в държавните висши училища

Актуални новини
13:41 - 19 Февруари 2024
1478
Работодателите против отпадането на таксите в държавните висши училища

От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) се обявиха против отпадането на таксите за студентите и докторантите, обучаващи се на държавна поръчка в държавните висши училища. Това те направиха чрез разпространено до медиите отворено писмо.

То е адресирано до председателя на Народното събрание Росен Желязков, председателя на Комисията по образование и наука Данаил Вълчев, премиерът акад. Николай Денков и министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков. От АИКБ не приемат проекта на Решение на Министерския съвет за одобряване на проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за висшето образование.

Според тях промяната ще доведе до още по-голям дисбаланс между потребностите на предприятията и бъдещата работна сила.

Не на последно място лансираната промяна е подготвена без провеждането на диалог със социалните партньори и без смислен анализ на настоящите социално-икономически условия.

В писмото си от асоциацията припомнят, че основни мотиви за промяната са:

По-голяма достъпност на висшето образование за неравнопоставените групи;
Задържане на студенти в България и
По-високо качество на образованието.

Според тях обаче твърдението в Доклада, че "премахването на таксите за обучение ... ще гарантира равен достъп до висше образование и ще доведе до повишаване на броя на обучавани студенти" е несъстоятелно.

И допълват, че и в момента има специалности, за обучението в които не се изисква такса. Това са 8 професионални направления като "Педагогика на обучението по...", "Математика", "Физически науки", "Химични технологии", "Енергетика", "Материали и материалознание" и др. Тази мярка беше въведена, за да стимулира интереса на студентите към специалности, от каквито има недостиг на пазара на труда, казват от АИКБ.

"Многообразието от специалности е достатъчно голямо, за да може всеки кандидат-студент да избере подходящо за него висше образование, без да заплаща такса", смятат от сдружението.

По думите им с предложената промяна ще се върне старото положение, от което ще пострада не само бизнеса, но и цялата ни икономика. Съответно налице е достатъчно равен достъп до висше образование за всеки млад човек, който има интерес да се обучава. Има и достатъчно места.

"Всъщност за пореден път не се обръща внимание на качеството на висшето образование, а на количеството", категорични са от сдружението.

От АИКБ подчертават, че висшите училища изискват значителни финансови ресурси за поддръжка на инфраструктура, обучение, научни изследвания, привличане на висококачествени преподаватели и други дейности. Фактори, които също са свързани с повишаване на качеството на учебния процес. Ако таксите бъдат напълно премахнати, университетите могат да изпитат затруднения в осигуряването на достатъчни средства за своите нужди, както и ще зависят изцяло от една или друга политическа воля. Съответно в момента се предлага един законово гарантиран приход да бъде заменен с компенсаторен механизъм, който ще зависи от симпатиите на съответния министър към определени ректори или висши училища.

"Ние считаме, че следва автономията на висшите училища да бъде ограничена, но не и по този начин", заключват от АИКБ.