Радан Кънев отказва евродепутатското място в полза на Тафров?

Бившият шеф на ДСБ е ракета носител на „Демократична България”, но няма мерак да ходи в Брюксел

Политика
15:39 - 10 Април 2019
2640
Радан Кънев отказва евродепутатското място в полза на Тафров?

Бившият тъмносин лидер Радан Кънев може и да се откаже от евродепутатско място в полза на Стефан Тафров, в случай че успее да събере достатъчно гласове и да се класира за Брюксел. Това предположиха пред Lupa.bg тъмносини.

Ексшефът на ДСБ е водач на листата на обединението „Демократична България”, а известният дипломат е втори. Бившият посланик в Париж, Италия и Великобритания обаче е истинският фаворит на основната партия в обединението -"Да,България", той бе одобрен от тях на вътрешен избор, припомнят оттам.  

Въпреки фанфарите около тържественото номиниране на Радан за водач на листата на „Да, България”, всъщност договорката на шефа на „Да, България” Христо Иванов с Кънев била да бъде ракета носител, за да изнесе вота, като силно разпознаваема и доста одобрявана фигура вдясно. Самият Радан неволно даде индикации, че подобен сценарий е възможен.

„Не ми се ходи в Европа. Имам две съображения, които ме спираха до момента. Едното е, че детето ми е на възраст, в която има нужда от мен всеки ден, а не всеки уикенд, а другото е, че мнозина близки хора ми казват, че съм по-нужен в битките на българската вътрешна политика. Дългосрочно моят избор остава вътрешната политика. В тази кампания влизам, за да помогна да спечелим, да бъдем представени, да имаме едно или повече избираеми места”, обясни някогашният председател на ДСБ, след като бе избран за №1 в листата.

До избора на наследника на Иван Костов се стигна, след като предишният избран за водач на списъка Светослав Малинов се дискредитира с отсъствие от важното заседание на Европарламента, на което можеше да бъде отложен пакет „Мобилност”. Трима депутати обаче – Малинов, Неджми Али и Николай Бареков пропуснаха вота, което определи пакетът „Мобилност” да попадне в дневния ред на последното заседание на Европейския парламент само с два гласа повече. 

След скандалния случай с отсъствието на българските евродепутати в залата на европарламента, Lupa.bg се информира от запознати с цялата история, че оправданието на Малинов за закъснял полет от Франкфурт не отговаря на истината. Заради гафа на Малинов, от „Демократична България” прецениха, че политологът вече няма как да изнесе листата и това предопредели смяната му с Радан Кънев.

Бившият тъмносин председател пък се опита да защити съпартиеца си, като обясни, че дълбоко уважава Малинов и той сам го е помолил да заеме неговото място за евроизбора.
Най-прагматично настроените вдясно обаче отхвърлят версията Радан да се откаже от така примамливото и добре платено място на евродепутат с аргумента „Че кой би се отказал от 20 000 евро заплата?”.