Радев чака мандата от ИТН, интригата е кой ще оглави следващия служебен кабинет

Очаква се и решението на президента за датата на поредните предсрочни избори

Политика
09:20 - 05 Август 2024
2471
Радев чака мандата от ИТН, интригата е кой ще оглави следващия служебен кабинет

Партия „Има такъв народ“ връща днес третия мандат за съставяне на редовно правителство, връчен ѝ от президента Румен Радев. Лидерът на формацията Слави Трифонов обяви чрез публикация във Фейсбук, че връщат мандата, а „българският избирател е мъдър и ще постъпи правилно на предстоящите избори“.

От прессекретариата на държавния глава съобщиха, че президентът ще приеме представителите на „Има такъв народ“ от 12:00 часа на „Дондуков“ 2.

В събота от ГЕРБ-СДС потвърдиха, че няма да подкрепят създаването на редовно правителство с третия мандат, който президентът Румен Радев връчи на „Има такъв народ“. След почти тричасови разговори, провели се в сградата на бившия Партиен дом, от най-голямата политическа сила заявиха, че този парламент е твърде фрагментиран, а евентуално мнозинство ще бъде нестабилно.

В петък депутатите от ИТН се срещнаха с представителите на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) и с тези на „Възраждане“.

След срещата с ИТН от ПП-ДБ заявиха, че ще информират колективните си органи и ще вземат решение за третия мандат. По време на срещата с ПП-ДБ основен фокус на разговора бяха съдебната реформа, както и необходимостта от ограничаване правомощията на главния прокурор. Бяха представени и дискутирани основни приоритети в секторите здравеопазване, образование, отбрана.

Костадин Костадинов, лидер на „Възраждане“, заяви по време на срещата, че няма как да участват в правителство, в което има представители на ГЕРБ и ДПС.

На разговорите с „БСП за България“ двете политически сили констатираха много сходни виждания. Най-важното е, че водещо е общото разбиране за редовен кабинет, тъй като не е нормално за три години шест пъти да се отива на предсрочни парламентарни избори, коментира председателят на ПГ на „БСП за България“ Борислав Гуцанов.

С народните представители от ДПС, нечленуващи в парламентарна група, също бе постигнато съгласие. След срещата Станислав Балабанов коментира, че подкрепата за кабинет е нараснала на 48 души.

Първи бяха срещите, насрочени с независимите депутати от „Величие“, близки до Ивелин Михайлов. Единствена за срещата дойде Красимира Катинчарова, с която не бе постигнато съгласие. След това ИТН се срещна и с депутатите около бившия председател на ПГ на „Величие“ Николай Марков, с които установиха много общи теми и виждания. Независимият депутат Виктория Василева посочи, че те подкрепят политики и не претендират за постове.

Първият проучвателен мандат бе връчен на ГЕРБ-СДС. От партията на Борисов предложиха състав на кабинет и кандидат за министър-председател, но при гласуването в зала номинираният Росен Желязков не получи необходимите гласове. Тогава парламентарната група на ДПС се разцепи и това пренареди политическите сили в парламента. Така вторият мандат вместо при ДПС отиде при "Продължаваме промяната – Демократична България". Те го върнаха неизпълнен, след като го получиха.

С връщането и на третия мандат днес от ИТН приключва т. нар. парламентарна рулетка, а президентът ще трябва да насрочи поредни извънредни избори за Народно събрание. Преди това той следва да проведе консултации с представители на парламентарните формации във връзка с назначаването на служебно правителство. Въпросът е кога ще се случи това и за кога ще бъдат насрочени изборите.

Ключово важно е кой ще бъде избран за служебен премиер и дали е възможна смяна на Димитър Главчев при ограничения избор на държавния глава след последните промени в Конституцията.

Има индикации, че е възможна договорка между част от парламентарните формации, така че да бъде сменена председателката на Народното събрание Рая Назарян с човек, който евентуално да оглави новото служебно правителство. Идеята е премиерът да е независим от ГЕРБ на Бойко Борисов и ДПС на Делян Пеевски.