Радев към институциите: Да си мерим приказките, хората са уплашени

Да не стане така гладът да победи страха, каза президентът на срещата с Кризисния щаб

Новини
12:19 - 18 Март 2020
2260
Радев към институциите: Да си мерим приказките, хората са уплашени

В България се извършва специфична операция, като усилията дават  ефект, като държим кривата на заболяванията ниско. Съзнанието е на определено по-високо ниво. Но не сме били подготвени за криза от такъв мащаб. Това призна президентът Румен Радев на среща с премиера Бойко Борисов и Националния кризисен щаб на "Дондуков"2.

Прекрасно е, че индустрията ни е запазила потенциала си и той сега се разгръща, каза президентът.

Радев подчерта, че в София лекари нямат маски, няма индивидуални тестове, лични предпазни средства. "Можем ли да кажем на българите  кога очакваме да се задоволят тези нужди, на първо място за общопрактикуващите лекари?", попита президентът.   И добави, че това е важно и за дентални работници, аптекари.

Важна е инфопмацзиянанат кампания, благодари на медиите, че взесто реклама дават инструкции как да се избегне заразата. 

Призовавам всички отговорни институции да не се насажда страх и паника. Хората са достатъчно изплашени. Искаме хората да са дисциплинирани, но и институциите нека да си мерят приказките и да спазват мерките, дадени от МС, каза президентът.

Радев припомни, че в страната ни се вихри сериозна спекула с лични предпазни средства и дезинфектанти и призова гражданите да подават сигнали, ако станат свидетели на подобни злоупотреби.

"Грозно е на гърба на здравето и трагедията на други хора да се печели. Не е достойно. Можем да изгелзем от кризата само обединени като институция," каза държавният глава.

В президентството тече диалог с Асоциация на анките, профсъюзи, защото се развива и икономическа и социална криза. Тя може да се превърне в хуманитарна криза.

Да не стане така гладът да победи страха, предупреди президентът.