Радев към кметовете: Очакванията към вас растат, правомощията - не

Във ваше лице хората виждат властта в държавата, обърна се към управниците президентът

Новини
15:19 - 27 Февруари 2024
1194
Радев към кметовете: Очакванията към вас растат, правомощията - не

"Вие сте хората, които най-добре познават нуждите на хората, които нямат партиен цвят. Вие сте хората, които държат най-здраво пулса на обществото, и неслучайно хората виждат във вас и ваше лице властта в държавата" - така президентът Румен Радев се обърна към кметовете и общинските съветници, участващи в общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България.

"Очакванията към местната власт ще растат без обаче да се увеличават вашите правомощия и инструментите, с които разполагате, за да можете вие да отговорите на тези очаквания. Мисля, че това е фундаментален въпрос, на който всички ние като държава и общество трябва да намерим час по-скоро балансиран и рационален отговор, ако искаме да се развиваме като просперираща нация с активно гражданско общество, със силна и отговорна местна власт", каза още Радев. Той изтъкна, че има добра комуникация с кметовете, че е бил на много места, и обеща да отиде и там, където все още не е бил.

Той изтъкна два проблема - демографската криза и регионалните дисбаланси, и обясни, че не може да се очаква те да се решават на парче и само на местно ниво.

Президентът поздрави всички кметове и общински съветници за избирането има на местния вот през октомври. Специално се обърна към кметовете, избрани за втори мандат. "Защото според мен най-трудно се става в България кмет втори път. Такива динозаври като господин Людмил Веселинов от Попово, господин Москов от Гоце Делчев, господин Димитров от Карнобат - за тях изобщо няма какво да говоря, те си знаят какво е да си български кмет", пошегува се той с тримата дългогодишни градоначалници.