Радев награди ирландския посланик с "Мадарски конник"

Отличието е за големите заслуги на дипломата за развитие на отношенията с България

Новини
15:49 - 31 Юли 2024
610
Радев награди ирландския посланик с Мадарски конник

Президентът Румен Радев удостои посланика на Ирландия у нас Мартина Фийни с орден „Мадарски конник“ първа степен на тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Отличието е за големите заслуги на дипломата за укрепването и развитието на двустранните отношения между Република България и Ирландия.

За мен е особено удоволствие да удостоя с високото българско държавно отличие посланика на Ирландия у нас Мартина Фийни за нейния значителен принос, развитие и укрепване на отношенията между нашите две страни, отбеляза държавният глава. Той обясни, че по време на мандата на посланик Фийни нашите страни са отбелязали 30 години от установяване на дипломатически отношения. Днес, от дистанцията на времето, може смело да заявим, че за тези 30 години успяхме да изградим едни ползотворни отношения между приятели и партньори, добави още президентът, цитиран от БТА. 

След приемането ни в Европейския съюз (ЕС) се активизираха връзките ни на високо политическо ниво. Президентът увери посланик Фийни, че остава ангажиран с възстановяването на динамиката на тези отношения между България и Ирландия. Радев благодари за активността, енергията и личната ангажираност на посланик Фийни, като подчерта, че благодарение на това са успели да задълбочат и разширят отношенията между двете страни в редица области.

Държавният глава подчерта нарасналия интерес на ирландския бизнес и институции към България, особено към енергетиката, иновациите и туризма. България остава с широко отворени врати към световните достижения на ирландската култура и музикално изкуство, посочи президентът. По думите му България ще работи за това повече ирландски автори да бъдат превеждани и да намират място в България.

Президентът изрази дълбока признателност за подкрепата, която България е получила от Ирландия за предприсъединителния процес на България към ЕС и за пълноценна интеграция в съюза. Радев изрази убеждение, че България ще продължи да получава същата подкрепа от Ирландия и за членството ни в Еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Държавният глава посочи, че посланик Фийни е разгърнала няколко инициативи за пълноценната интеграция на ромската общност в България и за възможностите за достъп до качествено образование, здравеопазване и услуги. 

Посланикът на Ирландия у нас Мартина Фийни прие ордена с благодарност и посочи, че той е признак дълбокото приятелство съществуващо между България и Ирландия. Фийни благодари за сътрудничеството, подкрепа и топлия прием по време на нейния мандат в България. Тя посочи, че задачата ѝ в България е била облекчена благодарение на факта, че като държави членки на ЕС Ирландия и България споделят еднакви ценности, а именно – уважение, спазване на демокрацията, правата на човека, върховенството на закона и защитата на националните малцинства.

Фийни посочи, че България е държава, в която има ентусиазъм към демократичните процеси, доказвайки го с шестте поредни избора през последните години. Може да се каже, че България има и съществен напредък по отношение на защита на правата на човека и насърчаването на толерантността и разнообразието в българската общност, както и в борбата с насилието над жени, смята посланикът на Ирландия у нас.

Фийни обясни, че когато е пристигнала в България през 2020 г., пандемията от COVID-19 е владяла всички области на живота, но четири години по-късно пандемията е отстъпила място на други заплахи, затова е изключ