Радев отиде във Видин да спасява санитари от гладна стачка

ябълката на раздора е разпределянето на допълнителните пари от пандемията

Топ
14:21 - 10 Ноември 2021
1641
Радев отиде във Видин да спасява санитари от гладна стачка

Президентът Румен Радев отиде на място във Видин, след като санитари от спешното отделение към болницата в града обявиха, че ще започнат гладна стачка заради несправедливото разпределение на парите за работа в условията на панедемия.

Радев съобщи, че ще се извърши проверка от Министерството на здравеопазването.

"Поздравявам лекарите и медицинските сестри за всеотдайните усилия, които полагат да спасяват човешки живот в изключително тежка ситуация. Грозно е да се експлоатират техните усилия в тази ситуация за преследване на дребни политически цели", каза Радев.

Служителите в болницата твърдят, че са финансово ощетени, както и че заплащането им не е редовно. Те обявиха, че искат справедливо разпределение на парите си и от утре започват гладна стачка, съобщи БНР.

От синдикат "Защита" обявиха, че са уведомили Министерството на здравеопазването. Средствата на всички работещи на първа линия в условията на Covid се разпределят според методиката на здравното министерство, каза заместник- директорът на видинската болница д-р Богдан Томов.

"Методиката, която е определена от Министерството на здравеопазването за даването на пари на първа линия на колегите, се спазва стриктно във видинската болница. Определена е болнична комисия, която разглежда предложените списъци от шефовете на отделения, одобрява се протокол и се подписва от директора на болницата. Категорично заявявам, че всички, които са работили на първа линия, при спазване на методиката са си получили парите", каза д-р Томов.

От синдикат "Защита" настояват за оставката на ръководството на болницата.