Радев призова органите да разкрият играчите зад "Кодгейт"

Президентът няма намерение да публикува доклада на ДАНС, защото службата не е подчинена на него

Новини
15:15 - 29 Октомври 2023
2031
Радев призова органите да разкрият играчите зад "Кодгейт"

Дали има нещо притеснително в доклада на ДАНС, според който заместник-министър на електронното управление се е сдобил незаконно с т.нар. хеш кодове на машините до гласуване, следва да кажат съответните органи.

Така коментира последния скандал на политическия небосклон президентът Румен Радев.

"Разбира се, че прочетох доклада на ДАНС, но най-важното днес е да се гласува масово. Да се осигури спокойствие в изборния ден и да има увереност, че гласът на всеки българин ще бъде зачетен. (...) Имаме нужда от спешно възстановяване на доверието на изборния процес, затова очаквам компетентните органи в най-скоро време да извършат своето разследване и да оповестят кои са играчите и мотивите за този акт", призова Радев.

Президентът бе категоричен - следва да има промени в Изборния кодекс, които да върнат доверието в избирателния процес. Но при все това: "Всеки парламент се ангажира с промяна в ИК. Да ви върна обратно в декември миналата година, тогава наложих вето на последната промяна в ИК, която обезсмисли машинното гласуване, защото наистина превърна машините в печатащо устройство. Тогава се намери стабилно мнозинство, което отхвърли моето вето. Дали трябва да има промяна - да, трябва да има промяна", каза президентът, но подчерта - възстановяването на доверието в изборния процес изисква усилия от всички институции.

Радев няма намерение и да публикува доклада на ДАНС, защото службата не била подчинена на него, а на Министерския съвет и лично на министър-председателя.

Съзря обаче редица въпросителни относно кадровата политика на кабинета: "И по отношение на министъра на електронното управление, на заместник-министъра, както и на заместник-председателя на ДАНС (Петър Петров, бивш депутат от ПП/ДБ), които са назначение на управляващите."