Радев си изпусна нервите за трагедията с пилотите

Президентът не дава да се говори за оставки, сопна се на журналистите да не му задават тъпи въпроси

Актуални новини
12:00 - 16 Септември 2024
6656
Радев си изпусна нервите за трагедията с пилотите

Президентът Румен Радев разкритикува остро предшественика си Росен Плевнелиев и председателя на ДПС Делян Пеевски. Двамата настояха за оставките на командващия ВВС ген. Димитър Петров и началника на авиобаза Граф Игнатиево ген. Николай Русев заради авионцидента, при който загинаха двама пилоти.

„Когато Пеевски и Плевнелиев дадат толкова от себе си на България, колкото са дал ген. Петров и ген. Русев, тогава да искат оставки. Когато Плевнелиев и Пеевски рискуват живота си толкова, колкото ген. Петров и ген Русен, тогава да искат оставки“, коментира държавният глава.

В тази връзка той апелира да се спрат със спекулациите какво е довело до трагедията и подчерта, че всички обстоятелства ще бъдат изяснени от компетентните органи, тъй като в момента хипотезите са много. В един момент дори се обърна към един от журналистите и помоли да не му задават тъпи въпроси за катастрофата с двамата загинали пилоти в "Граф Игнатиево".

"Не ми задавайте тъпи въпроси изобщо. Има си план и той е на ВВС с министерството на отбраната кое как се прави. Поинтересувайте се и си намерете отговорите", изнерви се радев на пред журналистите на въпрос била ли е съгласувана с него фигурата с учебно-тренировъчния самолет L-39, която са изпълнили преди да загинат военните пилоти майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин.

Според Радев един от големите проблеми на българската военна авиация са опасно малките часове нальот на летците ни. Той допълни също така, че е крайно наложително да бъдат внедрени нови средства и съвременни технологии в авиацията ни, за каквито по принцип има инвестиционен план-сметка, но все още нищо не е предприето.

От дълго време призовавам не за спешни, а за аварийни мерки за задържането на качествените кадри в армията, припомни още президентът.