Радев скочи на Борисов в защита на Боби Михайлов

Футбол
11:02 - 16 Октомври 2019
4416
Радев скочи на Борисов в защита на Боби Михайлов

Остри критики към премиера и правителството по повод искането на оставката на шефа на БФС Борислав Михайлов отправи президентът Румен Радев.

"Не искам да се превръщам в адвокат на президента на БФС, най-малкото заради липса на характер на терена, заради самата игра. Но за мен е безпрецедентно държавата да се намесва по груб и недопустим начин в една абсолютно независима от нея федерация, както са изискванията на ФИФА и на УЕФА. Това стана практика и за много други институции, независими уж от държавата", коментира Радев.

"Не трябва да съдим за футбола като единично долно явление. Футболът е огледало на състоянието на държавата. Каквото ни е управлението на държавата, такова ни е управлението на българския футбол. Действията от вчера са доказателство за това", обясни държавният глава.

Със самите призиви и обяснения, че тази оставка се иска заради расистки изстъпления, управляващите се саморазобличиха, допълни Радев. Защото нито една федерация не носи отговорност за поведението на феновете.

И бе категоричен, че нито една федерация, включително БФС, няма охранителни и разследващи функции, не може да изземе ролята на органите на реда и на държавата. Затова според мен и искането на оставка по този повод е паническо бягство от отговорност на хората, които по закон я носят тази отговорност, коментира президентът. И определи като крайно неприятно България, която спаси 50 хил. евреи да бъдат изпратени в лагерите на смъртта, да бъде олицетворявана с расизъм.

Държавата трябва да приложи драконовски мерки по отношение на футболното хулиганство. И докато политици се изкушават да използват футболни агитки в протести и кантрапротести, тези рецидиви ще продължават.

Радев коментира темата пред журналисти след честването на празника на ВВС пред паметника до парламента. Държавният глава поздрави българските ВВС и обяви, че те винаги са били носител на гордостта и идеалите на нацията. Трансформацията и модернизацията на въоръжените сили не е еднократен политически акт и не се изчерпва с покупката на техника и въоръжение.

Това е сложен и многообхватен процес, който изисква изключително компетентно ръководство и очаквам правителството да осъзнае с какво се е заело, заяви той.

Радев коментира и конфликта в Сирия и заплахата на Турция да пусне мигрантите към Европа. Представителите на службите за сигурност ме увериха, че няма пряка заплаха за сигурността на страната, каза Радев по повод срещата си с премиера и службите вчера. Но трябва да признае факта, че при внезапен масиран натиск по нашата граншца, България няма капацитет да се справи сама. Затова трябва да сме активни и да използваме всички възможни лостове на ЕС, каза Радев.

И обясни, че България има нужда от план за колективни действия на ЕС в случай на рязко нарастване на мигрантския натиска по границата ни. Да не останем сами, за да не прерастне този натиск в криза на сигурността и хуманитарна катастрофа, допълни той.

Държавният глава напомни, чи през април 2017 г., когато за последно представлявал България в Съвета на ЕС, внесъл писмено искане за разработване на такъв оперативен план. Получих уверения от премиера и правителството, че този въпрос ще бъде поставен отново на вниманието на Съвета на ЕС, каза Радев.

Президентът отказа да коментира казуса с предсрочно освободения Джок Полфрийман. Като президент няма да си позволя да коментирам съдебни решения, но искам да призова никой - било отвън, било отвътре от системата, да не се меси в работата на съдебния състав, каза той.