Радев: Строителството на втори мост на Дунав е приоритет

Президентът бе на среща с представители на бизнеса от северната съседка

Новини
17:19 - 03 Октомври 2024
1592
Радев: Строителството на втори мост на Дунав е приоритет

Подобряването на свързаността между България и Румъния е от ключово значение не само за двустранното сътрудничество, а и за икономическото развитие на региона. Това заяви президентът Румен Радев на годишната среща с представители на българския и румънския бизнес, организирана от Българо-румънската търговска камара. В събитието участваха посланикът на България в Румъния Радко Влайков и посланикът на Румъния у нас Бръндуша Предеску.

Държавният глава отбеляза пълноценното развитие в отношенията между България и Румъния в политически, икономически и културен план, както и в сферата на сигурността, основано на споделени ценности и взаимен интерес. Румен Радев напомни за официалното посещение на румънския държавен глава Клаус Йоханис у нас през март 2023 г.

Тогава двамата президенти подписаха Декларация за стратегическо партньорство между България и Румъния. „С нея изразихме общата воля на нашите две страни за обединяване на усилията за по-голяма сигурност и стабилност на нашия регион и просперитет“, заяви президентът и допълни, че в тази обща цел България и Румъния имат стратегическа роля не само като географско положение, но и със своя икономически потенциал. 

Президентът отбеляза също така, че Румъния е вторият по големина търговско-икономически партньор на България със стокообмен, надхвърлящ годишно 8 млрд. евро. По думите му основата за взаимноизгоден икономически ръст е и стабилността в Черноморския регион, за която страните ни споделят обща отговорност.

Като открои интензивните икономически връзки, държавният глава посочи основното предизвикателство за тяхното надграждане, а именно, че все още двете държави не са членове на Шенген и от гледна точка на сухопътните си граници. „Това всеки ден носи икономически, транспортни и търговски загуби. Носи пропуснати възможности, които вече се изразяват в милиарди и е спирачка за инвестициите“, посочи Румен Радев. По думите му е недопустимо в условията на военна криза в съседство и икономическа криза в Европа двете държави да бъдат лишени от пълноправно членство в Шенгенското пространство. Румен Радев изтъкна също така, че България и Румъния вървят заедно в процеса от самото начало. „Ние можем да успеем само ако останем заедно, защото само тогава можем да имаме кумулативния ефект от усилията на двете държави“, подчерта още президентът.

Като основна пречка пред двустранното сътрудничество президентът Радев определи ограничената свързаност през река Дунав. Той отбеляза, че в горната и централна част на реката средното разстояние между два моста е 30 км., а на българо-румънската граница то е повече от 300 км. Държавният глава допълни, че това не отговаря на съвременните реалности за сигурност, икономическо развитие и инвестиции.

Като приоритет Румен Радев открои строителството на втори мост на Дунав при Русе-Гюргево, но допълни, че е необходимо да се мисли и за изграждането на други мостове. Като друг важен акцент за свързаността и преодоляването на затрудненията на трансграничните превози Румен Радев посочи фериботната линия Русе – Гюргево, която към момента все още не функционира, както и обновяването и развитието на други фериботни връзки. Румен Радев подчерта още, че е немислимо развитието на икономическото сътрудничество с Румъния без страната ни да завърши и транспортната свързаност в Северна България.

Дунавската стратегия на ЕС, която предоставя огромни възможности в икономиката, туризма, насърчаване на инвестициите и за обмена между хората. Румен Радев напомни за срещата си с президентите на Австрия и Румъния Александър Ван дер Белен и Клаус Йоханис в Русе през 2018 г., когато тримата президенти поставиха общ акцент върху приложението й.

По време на дискусията държавният глава призова и за по-задълбочена работа от страна на България, за да стане тя по-разпознаваема като инвестиционна дестинация за румънските компании. Той открои и сътрудничеството в областта на енергетиката, обмена в образованието и развитието на туризма.

Относно развитието на българския бизнес, държавният глава открои парадокса, в който се намира страната ни в момента – от една страна е налице дълбока политическа криза и в същото време се отчита икономически ръст. По думите му обаче, когато тази политическа криза продължава достатъчно дълго време, започват пропуснатите ползи за бизнеса. Румен Радев призова да не се допуска ситуация, в която държавата ще трябва да помогне, за да гарантира конкурентоспособност, а да не може да го направи.