Радина Кърджилова е Медея в Народния театър

Световноизвестният режисьор Деклан Донелан и сценографът Ник Ормерод поставят древногръцката трагедия

Култура
13:17 - 23 Май 2024
1567
Радина Кърджилова е Медея в Народния театър

В Народния театър „Иван Вазов“ започнаха репетициите на спектакъла „Медея“ по Еврипид на световноизвестния театрален режисьор Деклан Донелан и сценографа Ник Ормерод. Премиерата ще бъде на 9 и 10 октомври 2024 г.

„С Cheek by Jowl гостувахме в България за пръв път в края на 80-те години и още тогава бяхме поразени от жаждата за театър в страната ви. За нас началото на репетициите на „Медея“ с прекрасния състав от актьори от Народния театър в София е невероятна възможност да изследваме трансгресивния шедьовър на Еврипид, който продължава да е все толкова шокиращ днес, колкото е бил и по време на първото си представяне в Атина преди повече от две хиляди години“, споделиха Деклан Донелан и Ник Ормерод.

В спектакъла участват актьорите Радина Кърджилова (в ролята на Медея), Велислав Павлов (в ролята на Язон), Валентин Ганев (в ролята на Креон), Асен Данков (в ролята на Егей), Явор Вълканов (в ролята на Педагогът), Стелиан Радев (в ролята на Вестител), Вяра Табакова (в ролята на Дойката). Хорът на коринтянките е съставен от Радена Вълканова, Жорета Николова, Стефания Колева, Елена Иванова, Ева Данаилова и Ана Пападопулу.

Драматург на постановката е Мирослава Тодорова, а помощник-режисьор е Рафаел Бижев. Преводач по време на репетициите ще бъде Йоанна Маринова. Сценично движение – Росен Михайлов.

Преди повече от тридесет години Деклан Донелан заедно със сценографа Ник Ормерод създава легендарната британска театрална компания Cheek by Jowl, която ръководят в качеството си на артистични директори. Двамата са автори на над 50 спектакъла, представени на повече от 400 сцени по света.

По покана на Народния театър „Иван Вазов“ тази година прочутият тандем ще осъществи първата си постановка с актьори от трупата на Народния театър. Специално за българския спектакъл бе поръчан нов дословен превод на древногръцката трагедия, която допълнително ще бъде адаптирана от авторите на спектакъла. Това ще бъде и първата тяхна постановка по тази пиеса.

Деклан Донелан поставя емблематични текстове на водещи европейски писатели и драматурзи, сред които Шекспир, Расин, Корней, Лесинг, Островски и т.н. Носител е на четири награди „Лорънс Оливие“, на „Златен лъв“ от Венецианското биенале, на Международната награда „Станиславски“. Съвместно с Ник Ормерод са удостоени с почетния Орден на британската империя.

Ник Ормерод е автор на сценографията на множество продукции на Cheek By Jowl, на спектакли в Националния театър на Великобритания, Кралския Шекспиров театър, Английската национална опера, Театър „Пиколо“ и мн. др. През 2012 г. Ник Ормерод и Деклан Донелан дебютират и като сърежисьори в игралното кино – с филма „Бел Ами“, в който участват актьорите Ума Търман, Кристин Скот Томас, Кристина Ричи и Робърт Патисън.