Ракът уби легендарния треньор Чиро Блажевич

Наставникът води националните отбори на Хърватия, Иран, Босна и на Китай

По света
10:25 - 08 Февруари 2023
1746
Ракът уби легендарния треньор Чиро Блажевич

След дълга и тежка борба с рака в Загреб ден преди да навърши 88 години почина един от най-големите треньори на Балканите Мирослав Блаженич-Чиро.

Той завинаги ще бъде запомнен като наставникът, който изведе Хърватия до световния бронз през 1998 г. Заради това там го наричаха "треньорът на всички треньори".

Като футболист играе в "Динамо" (Загреб), след което се мести в Швейцария и взема купата със "Сион". Там започва и треньорската си кариера.

Освен Хърватия той води националните отбори на Иран, Босна и олимпийския на Китай. На клубно ниво бе във "Веве", "Сион", "Лозанспорт", "Риека", "Динамо" (Загреб), "Грасхопър", "Прищина", "Осиек", "Вартекс", "Загреб", "Нант", ПАОК, "Мура", "Шанхай Шенхуа" и "Слобода" (Тузла). За последно бе начело на "Задар" през 2014 г.

От 29 март 1993 г. до 23 февруари 1995 г. бе и президент на "Динамо" (Загреб).

"Много съм болен, много ми е тежко. Тази проклета болест ме превзема. Боря се. Болките са невероятни", разказа Чиро в последното си интервю. "Краката не ме държат. Ситуацията е тежка, много тежка. Ракът е във всички кости и най-лошото е, че вече е в черния дроб. И ме унищожава лека, но сигурно", допълни той.