Ракетите С-400 ще бъдат разположени около Анкара

Напрежението между Турция и САЩ заради руските ракети напоследък намаля

Свят
15:45 - 04 Юли 2019
1631
Ракетите С-400 ще бъдат разположени около Анкара

Ракетите С-400 ще бъдат разположени около Анкара и в Югоизточна Турция. Това съобщава вестник Дейли сабах.

Турция е готова да получи руската система за противоракетна отбрана С-400 за две седмици, обяви президентът Реджеп Тайип Ердоган по време на посещението си в Япония за срещата на върха на Г-20 в Осака. Миналата седмица говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието Юмер Челик заяви също, че местата, където ще бъдат разположени С-400, са определени, без да се разкриват допълнителни подробности.

Според информацията, получена от източниците в отбраната, първата от двете батерии С-400, които Турция ще получи, ще бъде разположена във военновъздушната база "Аканчъ" в столицата Анкара. "Аканчъ" беше командната база за превратаджиите преди три години през юли 2016 г. Според съобщенията втората батерия С-400 ще бъде поставена на стратегически важно място в източната или югоизточната част на Турция, но информацията все още не е потвърдена.
Припомняме, че решението на Турция да закупи отбранителна система, произведена в Русия, е една от причините за обтегнатите връзки със САЩ, които твърдят, че руската система ще компрометира сигурността на системите на НАТО, особено на изтребителите F-35.
Напоследък обаче напрежението беше намалено по време на среща между Ердоган и президента на САЩ Доналд Тръмп. Президентът на САЩ прехвърли вината за спора между САЩ и Турция за сделката С-400 и самолетите F-35 на бившия президент Барак Обама, като каза, че не е виновен Ердоган. Тръмп каза, че администрацията на Обама не е позволила на Анкара да закупи ракети "Пейтриът".