Рамадан Аталай пред Lupa.bg: 1 мегават, произведен от „Белене”, би струвал 100 евро

Актуални новини
14:20 - 02 Юли 2020
3455
Рамадан Аталай пред Lupa.bg: 1 мегават, произведен от „Белене”, би струвал 100 евро

-Г-н Аталай, 300 000 фирми трябва да си намерят нов доставчик на ток до 10 септември заради либерализацията на енергийния пазар. Какво ще стане, ако не го направят?

-В закона записахме, че тези, които не си намерят доставчик - остават при крайния снабдител, който оперира в района, където са.

-Автоматично ще се разпределят?

-Да. Към който са били досега – ЧЕЗ, ЕВН или „Енерго-про”. Но вече няма да са на регулирания пазар. Крайният снабдител вече има право да купува електроенергия от свободния пазар, затова те ще доставят електроенергия на фирмите от свободния пазар.

-Откъде всичките тези фирми могат да се информират обаче кой доставчик какво им предлага?

-Тези търговци, които искат да се включат на пазара на ток – сами ще информират фирмите и ще минат да сключат договор с всеки желаещ поотделно. Разбира се, фирмите също ще си търсят доставчици на ток. Има специална платформа към КЕВР и в нея ще има информация за цените и услугите, които всеки доставчик на ток предлага.

-А колко ще струва електроенергията на свободния пазар – по-евтино или по-скъпо?

-Никой не може да разчита, че електроенергията постоянно ще е по-евтина. В момента например, както не се търси енергия – при всички случаи ще им е по-евтина. Но не се знае в бъдеще нито каква ще е цената, нито какво ще е търсенето. Регулираният пазар досега осигуряваше постоянна цена. Но когато цената на тока на свободния пазар падна драстично, тази на регулирания се оказа доста висока!

-Значи оттук нататък цената всеки месец може да варира?

-Разбира се. Според борсовата цена.

-Това звучи доста несигурно.

-Вижте, не може да се каже, че е несигурно. Свободният пазар е най-сигурното място – там търгуваш, пазаруваш... Според търсенето на енергия – това е истинската цена!

-Ако обаче една фирма произвежда хляб да речем - излиза, че заради различната цена на тока хлябът всеки месец ще е с различна цена?

-Ама ако тази фирма 3-4 месеца е била на по-ниска цена, едва ли ще е намалила цената на хляба! И сега, ако един месец токът е по-скъп – ще се оплаква и ще повиши хляба ли?! Вижте, в цял свят е така. В Европа и битовите клиенти са на свободния пазар. Само енергийно бедните и енергийно зависимите са на регулирания пазар.

-Ако човек не е доволен от доставчика си, може ли да го смени?

-Да, разбира се. Намираш доставчик с по-ниска цена и го сменяш. Най-трудно щеше да е, ако не бяхме допуснали крайният снабдител да може да е и търговец на свободния пазар. Защото досега не беше така.

-А защо вие лично и ДПС като цяло сте против „Белене” – нали електроенергията от атомна централа е най-евтина?

-Не е вярно. Никой досега не е излязъл и не е представил финансовите параметри на проекта. Във всеки случай обаче 1 мегават, произведен от „Белене”, би струвал около 100 евро. А в момента цената на зелената енергия е около 50 евро. На парагазовите централи също. Подчертавам – не говоря за електроенергията от АЕЦ „Козлодуй”, а евентуално от „Белене”.