Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието

Ислямският календар следва фазите на луната

Общество
18:12 - 23 Март 2023
3387
Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието

Ислямският календар следва фазите на луната, известни като лунен цикъл. В резултат на това свещеният за мюсюлманите месец Рамазан се пада приблизително 10 дни по-рано всяка година според григорианския календар. 

На 23 март започва Рамазан, наричан още оруч - деветият месец от ислямския календар, по време на който мюсюлманите спазват пост. Според следваната в продължение на столетия традиция първият ден на Рамазан се обявява при появата на лунния сърп. 

Обикновено месецът продължава 30 дни, но през 2023 година ще бъде 29 дни - до 21 април 2023 г. Според изчисленията на Висшия съвет по религиозните въпроси (Диянет) полумесецът Шаввал ще се види вечерта на 29-ия ден, поради което ще се счита за край на оруча.

Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието. В продължение на свещения месец Рамазан от изгрев до залез слънце мюсюлманите постят, като не приемат никаква храна и вода. 

Въздържанието се налага от религията, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите хора. Поверие разказва, че през свещения месец Рамазан Мохамед е получил от Аллах свещените писания на Корана чрез главния ангел Джебраил.

По време на постите вярващите трябва да изпълнят 33 рекята намаз (молитви). Всяка вечер се организират благотворителни вечери "ифтар" за бедните. През този месец по-заможните вярващи трябва да раздадат "садака" - милостиня за бедните. 

На 21 април 2023 г. започва 3-дневният празник Рамазан байрам, наричан още Шекер байрам (празник на бонбоните) понеже на него се поднасят сладки вкусотии.

През 2023 година мотото е "Рамазан и солидарност" заради разрушителните земетресения в Южна Турция, при които загиват над 50 хиляди души.