Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник

Русия
14:54 - 22 Април 2024
3881
Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник

Лидерът на Чеченската република Рамзан Кадиров е тежко болен. Сега Кремъл обмисля кой ще го замести в случай на смърт или загуба на работоспособност по здравословни причини, съобщава изданието "Новая газета – Европа“.

В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза. Тогава чеченският лидер не скри, че е бил принуден да излезе в отпуск поради "временна неработоспособност“ и самият той обясни ваканцията си със здравословни проблеми.

"Съвсем наскоро направих двудневно инспекционно пътуване високо в планината. В условията на снеговалеж и силен вятър се простудих. Впоследствие имах температура и грип... Слава на Аллах, тялото ми е силно, поставяха ми интравенозни инжекции само два дни, сега всичко е наред“, обяви Кадиров тогава.

Обясненията му тогава изглеждаха безсмислени, тъй като "банална настинка“ не се лекува с капки. След това анонимни канали докладваха за отравяне на Кадиров. След това здравословните проблеми на чеченския лидер само се влошиха. Той отслабна много през 2019 година. Рязката загуба на тегло е първият симптом на активно развиваща се, болезнена и трудна за лечение панкреатична некроза.

През пролетта на 2022 година здравето на Кадиров започна бързо да се влошава, но тази тема стана топ едва миналата година. Поради бъбречна недостатъчност и задържане на течности в белите дробове, Кадиров буквално се "увеличи“ с един и половина пъти. Формата на корема му придоби всички признаци на панкреатогенен асцит, разви ужасен задух, стана му трудно да говори, ходи бавно и се облича твърде топло за чеченския климат, твърди изданието, цитирано от "Фокус".

Най-важното е, че Кадиров изчезна в най-решаващите моменти. Вярно, Кремъл понякога го принуждаваше да се появява публично, допълват от редакцият. "Кадиров беше приет в болница миналия септември с остра белодробна недостатъчност, която се разви в резултат на предозиране на транквиланта "Дормикум“, който обикновено се използва за успокояване на пациентите преди операция“, пише изданието, позовавайки се на свои източници сред кремълските лекари.

Тогава медиците обявиха, че Кадиров е в кома. Чеченският елит провокира информационно цунами. Кадиров бе много слаб и не можа бързо да се появи публично, за да разсее тези слухове. Официално медиите съобщиха, че Кадиров е "в командировка“.

Лекарите успяха частично да възстановят дееспособността на "вип пациента“. Въпреки това, според източник в Централната клинична болница на Руската федерация, по време на общ преглед са получени данни от ядрено-магнитен резонанс на мозъка, резултатите от които "оставиха близките на Кадиров в депресивно състояние“.

Източник, близък до Кадиров, тълкува реакцията на семейството на неумолимата диагноза на лекарите по следния начин: "Бившият лидер вече няма да съществува, [новата] болест ще засегне сериозно. Дори и да се възстанови сега, той вече няма да е нито жив, нито мъртъв...“.

В случай на смърт или загуба на правоспособност на Кадиров, Апти Алаудинов може да стане лидер на Чечня. Сега той ръководи специалните части "Ахмат“. Спретнатият чеченски генерал се чувства уверен на сцената, владее ораторски умения и печели симпатии сред елита, уверява изданието.