Рая Назарян откри учебната година в най-старото специализирано училище у нас (СНИМКИ)

Със специалности като „Телемедицина“ и „Дигитално предприемачество и изкуствен интелект“ ВУТП подготвя инженери на бъдещето

Актуални новини
14:00 - 15 Септември 2024
1754
Рая Назарян откри учебната година в най-старото специализирано училище у нас (СНИМКИ)

Единственият шанс за дългосрочна инвестиция в бъдещото това е образованието, заяви председателят на Народното събрание Рая Назарян при откриването на новата академична година във Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП). 

Церемонията започна с едноминутно мълчание в памет на загиналите офицери пилоти при авиоинцидента край Трета авиационна база "Граф Игнатиево".

Сред официалните гости на откриването на академичната година и тъжествената промоция на Випуск 2024 бяха служебният министър на електронното управление Валентин Мундров, служебният заместник-министър на туризма Павлин Петров, заместник-кметът на Столичната община Надежда Бобчева и председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Иван Димитров. 

За мен е огромна чест да открия академичната година в най-старото специализирано висше училище, основано преди повече от 140 години, каза Рая Назарян в приветствието си към академичното ръководство, преподавателите и студентите във Висшето училище по телекомуникации и пощи.

Председателят на парламента отбеляза, че през изминалите години ВУТП е доказало, че дава качествено и модерно образование на своите възпитаници, което им гарантира успешна професионална реализация в бъдеще. Рая Назарян поздрави академичното ръководство за амбициозната цел, която си е поставило - висшето училище да бъде лидер в българското висше образование с перспективни дисциплини като кибресигурност, изкуствен интелект и иновации.  

Помнете - най-важният и може би най-сложният алгоритъм, върху който ще работите в живота си, това сте самите вие. Но с труд, постоянство, дисциплина, отдаденост, резултатът сам ще дойде, обърна се тя към студентите и им пожела успешна академична година.

Председателят на Народното събрание Рая Назарян и официалните гости връчиха дипломите на завършващи с отличие студенти от Випуск 2024 г. 

Министърът на електронното управление Валентин Мундров отбеляза, че Висшето училище по телекомуникации и пощи е мястото, където традициите срещат бъдещето. По думите му ВУТП е еталон за качество и иновации.

Заместник-министърът на туризма Павлин Петров посочи, че без високите технологии няма как да има добър туристически продукт.

Ректорът на Висшето училище по телекомуникации и пощи проф. д-р Миглена Темелкова каза, че висшето училище за 143-ти път открива своята нова учебна година и изпраща абсолвенти.

Висшето училище по телекомуникации и пощи е визионер в българското образователно пространство, заяви проф. Темелкова и посочи, че преди три години са стартирали първите интердисциплинарни образователни продукти съвместно с Медицинския университет-Плевен, с Медицинския университет-Пловдив и с Висшето военно-въздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. Тя отбеляза, че днес специалности като „Телемедицина“, „Комуникационни системи за обслужване на въздушното движение“, „Дигитално предприемачество и изкуствен интелект“ подготвят инженерите на бъдещето.

Проф. Темелкова пожела на абсолвентите "вятър в платната", а на първокурсниците - успешна година.

От името на дипломантите от Випуск 2024 г., Танер Ибрямов, завършващ „Киберсигурност на комуникационните технологии“, благодари на своите преподаватели, че са ги мотивирали и са ги насочили в това, в което са най-добри, и са им дали много добър старт в кариерата и в живота. На колегите си той пожела - успех, късмет и смело да следват мечтите си, а на първокурсниците – успешна учебна година.

По време на тържественото откриване на академичната година на студентка ѝ прилоша, но веднага ѝ беше оказана помощ.

Снимки: Светломир Стоянов