РАЗБРАХА СЕ: Корнелия Нинова одобри споразумението, свиква пленума в петък

Политика
11:16 - 09 Декември 2021 (обновена)
6178
РАЗБРАХА СЕ: Корнелия Нинова одобри споразумението, свиква пленума в петък

Шефката на БСП в оставка Корнелия Нинова свиква присъствено заседание на пленума в петък, 10 декември, от 13,00 часа, съобщиха източници на Lupa.bg на "Позитано" 20. Националният съвет трябва да утвърди коалиционното споразумение с Продължаваме промяната, а новината идва на фона на спешната ръководна среща между четирите формации на бъдещия кабинет ПП, БСП, ИТН и ДБ заради възражения на левицата по законодателната програма в социалната сфера. От нея Кирил Петков и Нинова излязоха усмихнати и с декларация, че вече всичко е изчистено. "Финалните текстове са готови. Надяваме се, че ще имаме напълно оторизирано коалиционно споразумение утре до края на деня", допълни Асен Василев. 

"Уточнихме всичко в законодателната програма. Имахме забележки, но вече всичко е решено и заложено в бюджета за догодина", увери Нинова. 

"Вървим към предлагане на едно стабилно правителство, което се надяваме да бъде в следващите четири години. Днешният разговор потвърди, че това скоро ще е факт", защити думите й и Кирил Петков. 

Нинова обаче няма да представи имена на четиримата министри на пленума, сред които и един вицепремиер, които ще предложи на ПП за съставянето на кабинета. По информация на социалисти решението за тях ще бъде взето "на подпис". По-рано основният опонент на Нинова в соцредиците - Кирил Добрев, изрази възмущение в социалната мрежа, че пленумът е бил отлаган всекидневно от началото на седмицата. 

Междувременно се появи слух, че сочената за сигурен социален министър Ирена Анастасова е отказала да застане на поста. 

На "Позитано" 20 се спекулира и с причините за неочаквания завой на Нинова и новите забележки, които отправя към коалиционното споразумение, вече одобрено от ДБ и ИТН, като посочват административната реформа за основен фактор.

Според вътрешната опозиция попадането й в ръцете на сочения за супервицепремиер Асен Василев и неговите намерения за ударни съкращения на чиновници, е смутило Нинова. Твърди се, че тя е имала намерение и е дала обещания за назначения в изпълнителната власт на немалко членове на конгреса. А конгресът е органът, който трябва да утвърди подадената от нея оставка след загубата на парламентарния вот през ноември. Очаква се заседанието да бъде свикано през януари.