РАЗХЛАБВАНЕ: Австрия отваря всички магазини

Във Виена ударно ваксинират в 10 000 фирми

Актуални новини
14:26 - 03 Май 2021
4872
РАЗХЛАБВАНЕ: Австрия отваря всички магазини

След близо четири седмици локдаун от днес в Австрия са отворени всички магазини, предава австрийската информационна агенция АПА.

Броят на новозаразените в алпийската република спада и това позволява на властите да продължат с отхлабването на ограничителните мерки.

От 17-ти май се очаква да отворят заведенията и хотелите, спортните зали, театрите, кината и музеит

Същевременно днес във Виена стартира кампания за ваксиниране на работници и служители в 10 000 предприятия. Кампанията е проект на Виенската община, Виенската стопанска камара и Обединението на индустриалците с цел да бъдат ограничени разпространението на КОВИД-19 и тежките форми на заболяването.

Фирмите, които желаят да участват, трябва да заявят това в градския регистър на имунизационната кампания, да назначат координатор на проекта и да разделят своите сътрудници на няколко категории в зависимост риска, на който са изложени.

Първата група е от хора, на които се налага служебно пътуване в чужбина или такива, които работят в среда с висок риск на заразяване. Тази група включва търговски представители зад граница и хора, извършващи високорисков труд като хигиенисти или технически персонал в болнични заведения.

Следват сътрудници, които са в пряк контакт с клиенти, например работещи в супермаркети и хората, между чиито работни места няма специални изолации. Накрая идва редът на онези, които не са изложени на особен риск от зараза при изпълнение на трудовите си задължения.

В зависимост от наличностите на ваксини Виена може да осигури ваксина за хората от една или няколко групи едновременно. Ако предприятията имат възможност, желание за ваксиниране и са заявили над 300 служители, имунизационни коридори се организират в самите фирми. Възможност за този вид ваксиниране имат и малките фирми, както и едноличните търговци. Желаещите ще бъдат групирани на блокове от 50 души.