Разкритие на Lupa.bg: 30% по-малко руснаци по морето след тайна договорка

У нас
15:26 - 24 Юни 2019
13472
Разкритие на Lupa.bg: 30% по-малко руснаци по морето след тайна договорка

Докато Николина Ангелкова се хвали с „невиждан” подем в туризма, реалността е в другата крайност. Поне 30% по-малко руски летовници се очакват по Черноморието това лято заради тайно споразумение между Русия и Турция, което ощетява България, разкри пред Lupa.bg източник от Министерството на туризма, настоял за анонимност пред реална заплаха от уволнение.

Безлюден плаж по Южното Черноморие

Новината, която липсва в информационния поток е, че Москва и Анкара са се договорили руските туристи да ползват пълен олинклузив в южната ни съседка на преференциални цени. Затова и в българските хотели тази година руснаците ще са екзотика, коментира информаторът ни.

Хотелите у нас са пусти

За да примамят повече отпускари, турските туроператори дори предлагат безплатен самолетен билет и влизане в страната без виза, възмущава се експертът от Министерството на туризма. Като контра мерки хотелиерите по черноморските ни курорти планират по-ниски цени на нощувките, но това еедва ли ще спаси сезона.

Много апартаменти се продават, но клиенти няма

Същевременно условията у нас са идеални за ваканция – морската вода е идеалните 25 градуса, но метеоролозите сякаш спестяват информацията в общия поток от дъждовни прогнози. „От месец не капвала капка, но това хората не го знаят и е мъртвило”, възмущава се Петър Стоименов, собственик на малък семеен хотел край Бургас пред репортер на Lupa.bg.

Сезонът у нас се очертава много слаб

Само преди дни председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов коментира ситуацията с думите: „Нашият трагизъм е в това, че имаме министър и министерство, които нищо не разбират от туризъм“.

Морето у нас е празно за сметка на Турция

Експертът призна, че има спад на туристи от Германия и Русия. Според него се изпускат важни моменти и събития, които могат да се използват за маркетингово позициониране в страната и извън нея.

Снимки: Агнес Методиева