Размисли след скандала "ХелпКарма": Не заслужаваме и добрината си

И аз бях измамен - трогнах се от историята на човек във фейсбук, болен от рак

Коментар
20:40 - 08 Ноември 2020
8952
Размисли след скандала "ХелпКарма": Не заслужаваме и добрината си

АНТОН СТЕФАНОВ*

Такъв народ сме, че дори не заслужаваме и добрината си. Това за пореден път се потвърди след блестящото разследване на Мария Цънцарова за "ХелпКарма". Крадене на пари от болни, за които тези дарени средства са последна надежда за изцеление, е не просто обикновено престъпление.

Самият аз съм дарявал персонално не чрез платформа, а по лични сметки. Но и аз бях измамен. Трогнах се от историята на мъж във фейсбук, болен от рак. Пускаше снимки от болници, трогателни постове с детето си... Изпратих пари, но само преди няколко месеца ме извикаха за показания в Столична дирекция на вътрешните работи. Оказа се, че този човек нито е болен, нито носи името, с което се представя. Сега го няма и профила му във фейсбук. За този мерзавец музиканти са организирали и концерти...

В такива моменти се питаш дали си струва човек да е добър, след като тази добрина подпомага престъпници?! Та те печелят от нашата наивност.

Да, и той, и тези от "ХелпКарма" са спечелили пари, но всичко в този живот се връща. Бъдете сигурни. Всичко ще си платят с лихвите. В това отношение съдбата е безмилостна. Така че аз лично не им завиждам.

А ние трябва да продължим да бъдем добри. Просто защото някой честен човек някъде в този момент има нужда от нас.

*Текстът е публикуван от журналиста Антон Стефанов на официалната му страница във Фейсбук