Размразяване на отношенията между Катар и Саудитска Арабия

Кувейт и САЩ се опитаха да посредничат в разрива, който разруши съюза в Съвета за сътрудничество

Свят
12:32 - 10 Декември 2019
2065
Размразяване на отношенията между Катар и Саудитска Арабия

Катар изпраща премиера си на среща на Съвета за сътрудничество в Персийския залив в Саудитска Арабия, като това е най-високото ниво на представителство на емирството на годишната среща от две години насам и най-конкретният знак за потенциално размразяване на отношенията след разразилия се регионален спор преди години.

Катарският премиер Шейх Абдула бин Насер ал Тани ще оглави делегацията на емирството за срещата на съюзените със САЩ арабски лидери в Персийския залив, съобщава държавната новинарска агенция QNA.

Неговото присъствие следва неотдавнашното интензифициране на опитите за разрешаване на спора, заради който Саудитска Арабия и нейните съюзници наложиха политически и икономически бойкот срещу Катар от юни 2017 г. насам заради обвинения, че Доха подкрепя тероризма.

Катар отрича обвиненията и обвинява четирите бойкотиращи страни, които също така включват Обединените арабски емирства (ОАЕ), Бахрейн и Египет, който не членува в Съвета за сътрудничество в Персийския залив, че се опитват да ограничат суверенитета му.

Катар беше представен на срещата през миналата година, която се проведе отново в Рияд, от своя външен министър. Преди година управляващият емир присъства на срещата в Кувейт, но Саудитска Арабия и нейните съюзници изпратиха по-нископоставени служители.

Кувейт и САЩ се опитаха да посредничат в разрива, който разруши съюза в Съвета за сътрудничество в Персийския залив и подкопа усилията на Вашингтон за сформиране на обединен фронт за сдържане на Иран, който води няколко прокси войни със Саудитска Арабия.

Катарският премиер последно посети Саудитска Арабия през май за спешна среща за обсъждане на регионалната сигурност след атака срещу танкери във водите на Персийския залив. Рияд и Вашингтон обвиниха Иран за взривовете, който отрече каквото и да е участие.

Емирът на Катар Шейх Тамим бин Хамад ал Тани няма да присъства на срещата в Рияд, съобщават държавните катарски медии.

След поканата на саудитския крал Салман към катарския емир, външният министър на Катар заяви, че е постигнат "известен напредък" в преговорите с Рияд.

Някои наблюдатели казаха, че срещата може да трасира пътя за "помирителна конференция".

Други останаха скептични, заявявайки, че той следва само протокола и е поканил катарския държавен глава на срещата и през миналата година.