Разрешиха иРНК ваксина след първа доза "АстраЗенека"

Здраве
16:03 - 19 Април 2021
6040
Разрешиха иРНК ваксина след първа доза "АстраЗенека"

Разрешиха поставянето на втора доза "Пфайзер" за ваксинираните с първа игла "АстраЗенека", които не желаят да завършат имунизационния си курс с нея. Това може да стане не по-рано от 84-и ден от поставянето на векторния препарат, обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

При изкаралите COVID-19 между двете игли - втората доза ще се поставя не по-рано от 6 месеца. Преболедували могат да се ваксинират не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждение на диагнозата. 

Ако обаче пациент настоява да си постави и втората игла от оксфордската ваксина, той може да го направи не по-рано от 70-я ден, ако не е проявил съществени реакции при първата и ако няма риск от тромбози. За повишен риск били информирани всички лекари, нямало нужда пациентите да знаят такива подробности, отсече проф. Ангелов. 

Няма резултати от клинични проучвания за миксиране на ваксините, предупредиха здравните власти. 

Трябва да завършим имунизацията, категоричен е министърът в оставка. Решението днес било изцяло в унисон с европейските препоръки. 

Ваксинираните с една доза на АстраЗенека няма да получат сертификата си за завършена имунизация без втора игла АЗ или "Пфайзер". 

Първи с препоръка за смес на препаратите излязоха от комитета STIKO в Германия, последвани от френските власти. 

Снимка: Aгнес Методиева