Разследване на Lupa.bg: Данъчен престъпник лапал от парите за „Хемус“?

Общество
17:25 - 31 Май 2022
7362
Разследване на Lupa.bg: Данъчен престъпник лапал от парите за „Хемус“?

Единственият обвиняем по аферата "Хемус" Борислав Колев разкри днес в съда, че организатор на престъпната схема за точене на пари от магистралата е Георги Георгиев. Според източници на Lupa.bg той е основно действащо по делото за данъчните престъпления на фирма „Агромах“.  

През 2017 г. в офисите на “Агромах” имаше и акция на ГДБОП и Специализираната прокуратура, когато започна разследване за пране на пари от обществени поръчки. Беше иззет и сак с 1 милион евро.

На 6 лица са повдигнати обвинения, като основният обвиняем бе покойният вече Методи Бачев за пране на пари. Спецпрокуратурата разследва фирмите му за източване на ДДС. Строителната група “Агромах” е ощетила бюджета с 14 млн. лв.

При акция с ГДБОП и НАП е установено, че са ползвани буферни дружества и фалшиви документи. Специализираната прокуратура, ГДБОП и служители на НАП са извършили претърсвания в Пловдив, Благоевград, Лом и София. 

Разследва се дейността на “Агромах” и “Пътища Пловдив”, както и дъщерните им дружества. Според прокуратурата фирмите от групата са ползвали доставки от две буферни дружества, като през тези дружества са били предоставяни фалшиви документи и са укривали ДДС. Самите буферни дружества пък получавали от своя страна фалшиви документи за схемата от кухи фирми, регистрирани на социално слаби лица.

По сходен начин са присвоени и парите за магистрала „Хемус“.  Борислав Колев е единственият обвиняем по делото.

Арестуваният за прането на парите, отпуснати за лот 5 на магистрала “Хемус”, е участник в схемата, но не е основното действащо лице и няма опасност да извърши друго престъпление. С тези мотиви съдия Вера Чочкова прати Борислав Колев под домашен арест в къщата му в село Бистрица.

Според показания на свидетели Колев е помагал на малоимотни хора да регистрират кухи фирми, по сметките на които са постъпили милионите, а след това с негова помощ са изтеглени на каса и отнесени с торби.

“Работя в частна фирма като организатор на строителство. Женен съм, с три деца”, разказа Борислав Колев в съда.

Според прокуратурата са разпитани 40 души, които Колев е уговарял да регистрират фирми на свое име и да подпишат пълномощни на други хора. Петте фирми се появяват през 2019 и 2020 г. Нямат техника, персонал и офиси. Въпреки това по сметките им постъпват милионите, които на следващия ден са изтеглени на каса от банката.

Според свидетелите Борислав Колев е бил с тях, когато са ги теглили и са му ги давали лично. Много от подставените лица разказали също, че са сключвали фиктивни трудови договори с тези фирми, но не са работили. Някои от тях били и в чужбина по това време. Според прокуратурата и съда те са били наясно, че са “сламени” хора в чужда схема.

“Това е добре обмислена схема, част от която е бил Борислав Колев”, каза съдия Чочкова. Според нея обаче става дума за данъчни измами, а не за пране на пари, каквото е обвинението.