Разследване на Lupa.bg: Хотелиери по морето крият клиенти от държавата

Новини
21:30 - 26 Август 2020
8338
Разследване на Lupa.bg: Хотелиери по морето крият клиенти от държавата

Хотелиери по родното Черноморие масово крият посетителите си от данъчните служби, за да инкасират по-големи печалби и да не се отчитат пред държавата. 

Проверяващи разкриха пред Lupa.bg, че тази тенденция се е засилила изключително силно през последните 2 години, когато туризма по нашето море е в тежка криза. И тази година заради коронавируса и лошото време все по-малко българи се засилиха към родните курорти.

Напоследък хората предпочитат да плажуват предимно в Гърция, понякога в Турция, което сериозно удари джоба на собствениците на малки хотелчета и комплексите с бунгала. 

"Не е както преди, клиентите ни намаляха тройно, лятото правихме страхотни пари, сега не можем да си покрием разхода по поддържането на комплекса", казва пред медията ни собственик на бунгала в Ахтопол. 

Именно Ахтопол и Синеморец са двата курорта, които най-често не отчитали туристи, разкриват данъчните. Това се случвало, когато туристите отсядали за по-малко от 5 дни. По-често нарушението се прави в комплексите с бунгала, по-рядко в частните хотелчета - къщи, които приемат гости. 

От края на миналата година 19 000 хотела у нас вече трябваше се следят онлайн от данъчни, общински власти, МВР и Министерството на туризма. Всички места за настаняване на туристи у нас имаха срок да се свържат към новосъздадената Единна система за туристическа информация (ЕСТИ).

Системата е софтуер, който осъществява връзка в реално време между всеки един хотел у нас, НАП, МВР, туристическото министерство и общините. Целта е още с регистрацията на всеки един гост информацията за него да се изпраща към съответните институции. Така данъчните могат да следят в реално време оборотите на местата за настаняване, общините ще могат да контролират декларирането и внасянето на местния туристически данък.

Много от хотелиерите обаче изобщо не са вкарвали данните в системата, като категорично заявявали, че тя им е била трудна и не можели да работят с нея. 

В закона са предвидени глоби за нерегистрираните обекти - между 1000 и 3000 лв. за първо нарушение и двойно за повторни. Ако туристическото министерство "хване" нарушител трети път, санкцията вече е отнемане на лиценза за хотелиерска дейност.

През октомври м.г. стана ясно, че едва 12 хил. хотела и други места за настаняване са се свързали до крайния срок - 1 октомври, в електронната система ЕСТИ. Числото е много по-малко от предварителните очаквания, като на този етап все още не е ясно дали някой се е "скрил" от системата, чиято цел е да изсветли туристическия бранш, или е прекратил дейност.