Разследване на Lupa.bg : Иван Тодоров губи милиони заради хакерската атака

Големи европейски фирми прекратили договорите си с компанията майка на „ТАД Груп” след шумните арести

Общество
13:11 - 30 Август 2019
8201
Разследване на Lupa.bg: Иван Тодоров губи милиони заради хакерската атака

Загубите на „ТАД Груп” от задържането на директора на фирмата Иван Тодоров и неговите подчинени е за милиони. Това заяви пред Lupa.bg един от защитниците на обвинените за хакерската атака на НАП адв. Георги Стефанов.

След арестите „ТАД Груп” е загубила клиенти не само у нас, но и в Европа. Именно затова фирмата майка е подготвила искове във вашингтонския арбитраж срещу България. „Американският колега работи по тях, аз също. Подаването им отнема време, не става за 10 дни”, поясни защитникът.

Той бе категоричен, че няма нови доказателства за теча на данни, както обяви прокуратурата.  „Обвинението срещу моите клиенти е несъстоятелно, тъй като според Наказателния кодекс с кибератаки не може да се извършва тероризъм”, заяви адв. Георги Стефанов.

Адв. Георги Стефанов

За теча на лични данни от приходната агенция прокуратурата обвини  шефа на „ТАД груп” Иван Тодоров, търговския директор Георги Янков и служителя Кристиян Бойков. Тодоров и Янков са в ареста, а Бойков е на свобода. Най-вероятно прокуратурата ще го привлече като свидетел в делото.

За теча НАП бе глобена от Комисията за защита на личните данни. Приходната агенция ще трябва да плати 5,1 млн. лева за щетата, нанесена на над 5 милиона граждани. Тя обаче оспорва санкцията.