Шефът на "ТАД груп" ще чака в килия делото си

Тикнаха Иван Тодоров в ареста за хакерската атака над НАП, имало доказателства и за нови престъпления

Новини
16:30 - 08 Август 2019 (обновена)
11217
Шефът на "ТАД груп" ще чака в килия делото си

Шефът на "ТАД груп" Иван Тодоров ще влезе в килия, където ще дочака старта на делото за кибертероризъм. Решението е на Апелативния специализиран съд отпреди минути.

Прокурор Даниела Ангелова от Апелативна специализирана прокуратура разкри, че Иван Тодоров ще бъде оставен в ареста.

Съдът определи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" като отмени първоначалното решение и оспори иска на защитата да се намали гаранцията от 100 000 лева. Кристиян Бойков и неговият адвокат напуснаха веднага съда, без да коментират мярката. 

Магистратите намериха достатъчно доказателства по делото, че той е подбудил подчинения му служител Кристиян Бойков да копира данни от НАП и да ги разпространи в интернет, за да създаде смут у населението.

Едно от тези доказателства е това, че експертиза от охранителни камери в офиса на "ТАД Груп" установила как Тодоров коментира с неизвестен по телефона хакнатите данни на НАП. 

Съдът отчете, че като собственик на тази фирма Тодоров е осъществявал пряк контрол върху служителите си и е знаел какво върши Кристиян Бойков. Магистратите коментираха, че на свобода Тодоров може да извърши престъпление, тъй като в продължителен период от време на практика той е рекетирал чужди фирми, на които били тествани информационните системи. "ТАД Груп" е отправяла заплахи, че ако въпросните компании не сключат договор с тях, данните им ще изтекат в медиите.

Според съда, няма риск той да се укрие, но най-правилната мярка за него на този етап от разследването е постоянен арест.

Апелативният спецсъд не пожела да разпита Кристиян Бойков, който дойде без да е призован и беше готов да даде показания в заседание, на което магистратите решават дали окончателно началникът му - собственикът на "ТАД Груп" Иван Тодоров, да остане на свобода или да се върне в ареста, както прокуратурата настоява.

Бойков, който също беше задържан за атаката срещу НАП, сега е на свобода срещу парична гаранция. На свобода бе и Тодоров. По-рано днес шефът на "ТАД груп" лаконично заяви, че нищо не е поръчвал като хакерска атака. Тодоров бе пуснат срещу 100 000 лева гаранция, но след това прокуратурата съобщи, че е събрала повече доказателства и поиска връщането му в ареста.

Истината ще излезе наяве, когато съдът се произнесе. Преди това истината ще е моята или на някой друг. Това коментира пред журналисти в съда адвокатът на обвиняемия за НАП-лийкс Кристиян Бойков - Любен Казанлиев.

Снимка: Агнес Методиева