Шеф в „ТАД Груп”: Правителството трябва да си замине

Крими
07:00 - 02 Август 2019
6381
Шеф в „ТАД Груп”: Правителството трябва да си замине

Безпрецедентен ход на прокуратурата – от държавното обвинение разкриха доказателства срещу обвинените за хакерската атака срещу Националната агенция за приходите. Специализираната прокуратура публикува част от разговори от офиса на „ТАД Груп”, сред които е и репликата на един от шефовете, че „правителството трябва да си замине с всички сили”.

От обвинението обясниха, че са предприели извънредната стъпка преди окончателното решение на съда по мярката за неотклонение на шефа на фирмата.

13 са файловете, които прокуратурата разпространи. Те са част от доказателствата по делото за хакерската атака срещу НАП, предаде Би Ти Ви.

Първите три файла са стопкадри от охранителните камери в офиса на „ТАД Груп”, на които се виждат двама от обвиняемите - Кристиян Бойков и шефът му Георги Янков.

Към снимките има обяснения какво си говорят двамата и какво прави Бойков на компютъра си.

В други три файла са показани снимки от кореспонденция на сочения за извършител на кибератаката Кристиян Бойков в приложението „Телеграм”, което се използва за секретен чат.

Най-много – седем, са файловете, на които се вижда какво е намерено на компютъра на Бойков. Сред тях е и файл, за който се твърди, че е аналогичен с този, изпратен до медиите и съдържащ данни за над 5 милиона българи.

Разследването на хакерската атака надхвърли мащабите на България и стигна до Франция. Спецпрокуратурата поиска днес с европейска заповед френските власти да разпитат главния редактор на сайта „Биволъ” във връзка с аферата. Причината е, че Атанас Чобанов живее в Париж. Самият той пред bTV отрече да има каквато и да е връзка с източените данни и беше категоричен, че не познава никой от „ТАД Груп”.

15 юли 2019 г. Кристиян Бойков и търговският директор Георги Янков говорят на терасата

Малко след 19:00 ч. Георги Янков се обажда на неизвестно лице

В края на дешифрирания видеозапис е и ключовата реплика

Ден по-късно - на 16 юли, Кристиян Бойков търси имейлите на няколко медии, включително на Би Ти Ви, за да изпрати писмо за атаката от името на руски хакер. В следващите файлове става ясно, че на компютъра му са намерени данните на над 5 милиона българи, източени от НАП. Там е и папката - търсене за „Биволъ”. От сайта коментираха, че нито са получавали, нито са се разпореждали с данни от „ТАД Груп”.

Адвокатите по случая приеха с изненада публикуването на доказателствата.

„Нашето разбиране е, че делото трябва да се води в съдебна зала, а не по телевизията и чрез медиите. Тези доказателства ги има и в делото, но без текстовете към тях. Но те не променят ситуацията относно Иван Тодоров”, коментира адвокат Ина Лулчева.

Според другия адвокат по делото Георги Стефанов случилото се е „израз на абсолютно безсилие и на отвличане на вниманието” от съществените неща.

От прокуратурата обясниха публикуването на доказателствата с факта, че са внесли протест срещу съдебното решение, с което снощи Иван Тодоров беше освободен под гаранция от 100 000 лева.