Разследване на Lupa.bg: Изземвали ли са функциите на ДАНС военен съюз "Шипка"

Владимир Русев излъчвал клипове като лидер на Ислямска държава

Общество
12:00 - 16 Декември 2022
6281
Разследване на Lupa.bg: Изземвали ли са функциите на ДАНС военен съюз "Шипка"

ДАНС е имала информация за военен съюз "Шипка" от много време, но службите се активирали едва сега, научи lupa.bg от свои източници в тези среди.

На практика организацията на Владимир Русев действала точно като конкурентна на Държавната агенция за национална сигурност, но с про руски интереси.

Лидерът Владимир Русев, който се представя с конспиративния псевдоним Валтер Калашников, а всъщност се казва Дончо Русев,  дефилира във военна униформа.

Предполага се, че освен Телеграм канала, организацията е ползвала и тайни групи, за да агитира своята пропаганда.

От службите разкриха пред медията ни, че "Шипка" разполагали с огромни финансови ресурси, чрез които плащали на преводачи и на хора, които да следят интересните за тях теми.

Владимир Русев предавал видеоклипове точно като лидер на Ислямска държава. Всичките му клипове се отличавали с едно - ПРОПАГАНДА. От главата на лидера непрекъснато излизала информация за престъпници и бандити, които ощетявали страната ни. До службите обаче сигнали нямало.

На всички клипове "Калашников" се появявал с военна униформа, твърди се, че негови фенове били бивши фатмаци и хора с ярки психически отклонения, интересуващи се от военната тематика.

Във всичките си видео излъчвания господин "Калашников" умело засягал важни социални теми, като по всяка една от тях мътил главите на последователите си с приказки за конспирации и престъпления.

До този момент службите нямат обаче нито един видео или какъвто и да е материал за извършен терористичен акт или деяние от военен съюз "Шипка", който на този етап се занимавал с пропаганда и основната му цел била да привлече повече последователи.

Медията ни научи още, че е голяма вероятността до няколко часа Владимир Русев - Калашников да бъде задържан и разпитан.

Той от години разпространява в социалните мрежи конспиративни теории, насочени срещу НАТО и Европейския съюз. Русев се обявява срещу ваксинацията против COVID-19, твърдейки, че чрез нея на хората се поставят чипове, за да бъдат подложени на "масово денонощно следене". През юни 2016 г. членове на БНО "Шипка" и "Войнски съюз – Васил Левски" нанесоха побой на протестиращи срещу посещението на близкия до Кремъл мотористки клуб "Нощните вълци" в Бургас. По този повод тогавашният премиер Бойко Борисов беше попитан от депутати каква е политиката на ДАНС по отношение на двете организации. "Май не самите "вълци", а посрещачите са по-големият проблем. И неслучайно те бяха задържани, глобени... А и миналата седмица ръководството на ДАНС беше в парламента, дадоха данни какво се прави и как тези групи се наблюдават", отговори Борисов през юли 2016 г., цитиран от "Медиапул".