Разследване на Lupa.bg: Лозан Панов се оказа с имоти за 3 млн. лева

Съдия №1 има и апартамент на най-скъпата улица в София, придобит на съмнително ниска цена

У нас
14:06 - 11 Април 2019
9984
Разследване на Lupa.bg: Лозан Панов се оказа с имоти за 3 млн. лева

Нова имотна афера с главно действащо лице председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов тресе магистратските среди от няколко дни. Оказа се, че съдия №1 в страната е укрил сумата от поне 100 000 лева при покупката на лятната си вила във Варна, която е разположена досами морския бряг в местността Прибой.

Според данъчната декларация на Лозан Панов, през 2013 г. той е закупил „дървено бунгало с ламаринен покрив“ от 37 квадратни метра с дворно място от 480 квадрата на първа линия в местността Галата-Прибой срещу смехотворната сума от 26 000 лева.

Проверка на Националната агенция по приходите (НАП) обаче е установила, че Лозан Панов е намалил поне с 6 пъти цената на имота си. Според данъчно-ревизионния акт, изпратен на 26 март до жреца на Темида, той е укрил поне 100 000 лева от имотната сделка. От НАП проверяват евентуалния произход на средствата на Панов.

Лятната вила на Лозан Панов във Варна е придобита за смехотворната цена от 26 000 лева. Панов отказва да дава обяснения за покупката

Съмнително ниската цена на морския имот на Лозан Панов удря в земята даже имотната сделка с корупционен дъх на съпругата му Елисавета, за която стана известно, че е платила под масата 175 000 евро (350 000 лева) за тузарския апартамент в столичния квартал „Изгрев“ на строителната фирма „Артекс“. Според нотариалния акт обаче, тя е придобила жилище от „Артекс“ на 10 април 2013 г., плащайки атрактивната сума от 382 евро за квадратен метър или общо 80 000 евро за апартамент с 2 гаража на ул. „Елемаг” №32. От НАП вече разследват имотната сделка на половинката на Лозан Панов. Източник на Lupa.bg посочва, че със сигурност ще бъдат открити сериозни разминавания в доходите и придобитите имоти, което обяснява особената нервност у Бети Панова.

Реалната цена на 172-квадратния апартамент на Елисавета Панова, раположен на 6-ия етаж в кооперация „Дипломат“, е 256 000 евро

Бърза калкулация на имотите на Лозан Панов и съпругата му Елисавета показва, че семейството разполага с имоти за около 3 милиона лева. Магистратът-тузар притежава жилище в идеалния център на столицата, в близост до НДК, но ползва и просторен апартамент в ж.к. „Лозенец”. Той е собственик и на апартамент от 144 квадрата на най-скъпата улица в София – „Витошка“. Жилището е построено от строителната компания „Вечна – Р“ и е само на 50 метра от централния вход на Южния парк.

По данни от имотния регистър жилището е закупено от Панов за малко над 270 000 лева през 2011 г., а от декларациите му пред Сметната палата и Висшия съдебен съвет става ясно, че 95 бона от цената са дошли от „спестявания от заплата“. Имотни брокери са категорични, че и от тази сделка Панов е спестил около 150 000 лева. „Цената на квадратен метър на „Витошка“ никога не е падала под 1500 евро даже на „зелено“. Около този имот на Панов също смърди на корупция“, категорични са брокери на недвижимо имущество.

Апартаментът от 144 кв.м на Лозан Панов на най-скъпата улица в София – „Витоша“, е придобит срещу 270 000 лева през 2011 г. Той е построен от компанията "Вечна - Р", която е основен строител допреди години.Според брокери и тази сделка е на силно занижена цена

Лозан Панов е собственик и на магазин от 54 квадратни метра в центъра на София, за който прибира годишен наем от 21 000 лева, става ясно от данъчната декларация на златния жрец на Темида.

Най-голямата имотна придобивка на баровеца в тога е апетитен парцел от 1190 квадратни метра в Банкя. Теренът от над декар е наследен от Лозан Панов в края на 2014 г. след смъртта на пастрока му Йордан. Според нотариуса, при който е изповядана преди време покупката, вторият баща на Лозан Панов купува парцела, намиращ се досами 5-звездния СПА комплекс „Воден свят” на енергийния бос Богомил Манчев за нереално ниска цена. Брокери коментират, че към днешна дата парцелът струва над 1 милион лева.

Имотната империя на Лозан Панов и жена му се допълва и от жилище от 143 квадратни метра на улица „Мила Родина“ в столичния квартал „Стрелбище“, гараж на метри оттам, както и 184 квадрата апартамент в идеалния център – на улица „Хан Крум № 9“, Въпросният имот се ползва като редакционен офис на изданието „Виртшафтсблат“.

Въпреки, че имотният скандал с Лозан Панов и съпругата му е безпрецедентен за обитателите на магистратския елит, председателят на Върховния касационен съд не само не мисли да подаде оставка, но даже се зарече да съди България в Страсбург.