Разследване на Lupa.bg: Разширението на „Чирен” води до експлозии?

Актуални новини
17:30 - 11 Декември 2020
5401
Разследване на Lupa.bg: Разширението на „Чирен” води до експлозии?

Разширението на газохранилището „Чирен” крие рискове. Не са изключени експлозии с жертви. Наблизо е и АЕЦ "Козлодуй", което засилва опасността, за това предупреди пред Lupa.bg експертът по сигурността Иво Атанасов.

„Навремето ген. Кирил Войнов 2 пъти се противопоставяше на намеренията за разширение на хранилището. Затова имаше и предложения за неговото уволняване като директор на Националната служба за противопожарна охрана. През 2006 г. тогавашният вътрешен министър Румен Петков го отстрани, като използва мотива, че е злоупотребявал със служебното си положение. Истината за махането му обаче бе именно „Чирен”. По-късно Войнов бе оправдан в съда”, обясни експертът.

Разширението на газохранилището се очаква да приключи през 2024 г. Дотогава трябва да завърши строителството на подземни и надземни съоръжения на газохранилището. Направени са триизмерни полеви сеизмични проучвания, които ще определят окончателния вариант за разширението.

Тези дни премиерът Борисов посети "Чирен". По думите му то има ключова роля за диверсификацията на енергийните ни източници. „Важно е да имаме къде да съхраняваме газа, особено когато е евтин. Инвестицията ще се възвърне от таксите, които фирмите ще плащат за съхранението на горивото“, посочи министър-председателят. Според него подготвителните работи по проекта трябва да приключат до февруари-март следващата година.