Разследване на Lupa.bg: С дефектна гривна ли е следен прокурорският син Васил Михайлов?

Електронните устройства понякога дават фалшив сигнал за бягство от затвора

Общество
17:48 - 07 Ноември 2022
4042
Разследване на Lupa.bg: С дефектна гривна ли е следен прокурорският син Васил Михайлов?

Гривните за електронно проследяване на подсъдими и затворници често дават грешна информация за нахождението на наблюдаваните, научи Lupa.bg от компетентни източници. Понякога устройството е на крака на лишен от свобода, а то показва, че е избягал от затворническото общежитие. При проверка се установява грешката.

Знаейки за несъвършенствата на електронните гривни, служителите на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”, ангажирани с проследяването, невинаги си правят труда да проверят къде се намира обвиняемият или затворникът. Най-вероятно такъв е случаят с прокурорския син Васил Михайлов, който с електронна гривна отиде на дискотека, въпреки че е под домашен арест. Служителите на ГДИН са счели, че биячът от Перник си е вкъщи, независимо че служителите от контактния център са  загубили връзка с него.

С 250 електронни гривни следят обвиняеми и подсъдими. Преди 4 години държавата плати близо милион и половина европейски средства за устройствата и софтуера. 

Устройствата у нас са два вида – гривните с радиочестота са 200, а тези с GPS – 50. Обществената поръчка за електронното наблюдение е от 2018 г. Всички устройства са свързани със сървъри, които се следят в реално време от команден център. 

В момента около 120 обвиняеми и подсъдими се следят с електронни гривни. Такива са носели Митьо Очите, Ветко и Маринела Арабаджиеви, Йоан Матев.

Бившият зам.-правосъден министър Николай Проданов, по чието време започнаха да се ползват електронните гривни, гарантира за тяхното качество: „Всяко едно прекъсване се отразява в контролната система и служителите на ГДИН трябва да реагират веднага. Системата записва всяко движение и нищо не остава незабелязано. Един беше тръгнал към гръцката граница, но нашите служители реагираха много бързо и полицията го задържа”, обясни проф. Проданов.