Развод: Eлена Гунчева заряза „Възраждане”

Народният представител обяви във Фейсбук, че напуска Народното събрание и партията

Новини
07:35 - 24 Юни 2022
4643
Развод: Eлена Гунчева заряза „Възраждане”

Народният представител Елена Гунчева обяви в личния си профил във Facebook, че напуска Народното събрание и партия „Възраждане".

Тя беше единственият отсъстващ от залата депутат, когато се гласуваше вотът на недоверие към кабинета „Петков” в сряда заради здравословен проблем.

Като причини за решението си, тя изброява проблеми с пиара на партията, както и кадровата политика. „Лидерът иска верни, а не умни и мислещи. Като това многократно го е заявявал в прав текст”, написа тя.

Гунчева добавя още, че усеща лично отношение към нея, както и сътрудничеството на партията й с ГЕРБ.

По-късно Елена Гунчева публикува още един пост.

„Поредната опорка на пиара на партията, че профилът ми е хакнат и пише трол, е нагледен пример за твърдението ми, че кадрите са тотал щета и хора няма”, написа тя.

„В един момент ни беше нареждано да гласуваме всички предложения, които идват от страна на ГЕРБ. Те обикновено бяха някакви предложения или към второ четене, или законопроект, или проекти на решения на ГЕРБ с изключение на тези, които кардинално се разминаваха с политиката на партията — за зеления сертификат, за декларацията, за Украйна и оръжията, но за почти всичко останало виждах представители на ГЕРБ, които се договаряха по какъв начин да гласуваме.

Ние изобщо нямахме думата. Това е може би от началото на тази година. В самото начало не беше така”,

каза тя пред Нова тв.

Гунчева отбеляза, че може да се проследи по стенограмите на Народното събрание колко пъти партията е гласувала заедно с ГЕРБ. „Включително имаше и доста странни решения, за които никой не ни обясняваше защо гласуваме по един или друг начин”, добави тя.

Запитана дали е питала лидера на партията защо се получава това и какво е отговарял той, Гунчева отговори: „Той казваше, че това е политиката и че в края на краищата трябва да се правят компромиси и много много да не питам. Общо взето това беше отговорът. Както виждате, ние винаги гласуваме единодушно, с някои изключения когато ни се казва, че някои трябва да се въздържат, да не гласуват и т.н. Това категорично не мога да го приема”.

Тя беше категорична, че никой не е опитвал да прави договорки с нея. „

Щях да гласувам „за” вота на недоверие, макар и с отвращение, защото едно гласуване с ДПС е доста неприемливо, но заради общата кауза щях да го подкрепя”, посочи Елена Гунчева.

На въпрос дали е имала разговор с Костадин Костадинов във връзка с решението и за напускане на НС и „Възраждане” тя отговори: „Имаше многократни разговори с него, с организационния секретар, с групата, на която всички тези проблеми бяха поставени, но така или иначе не намериха решение. Казах, че повече не мога да се примирявам с това, но ми беше обяснено, че без партията аз съм никоя и общо взето всички депутати са взаимозаменяеми. В този случай няма как да остана”.

„Миналата седмица, когато отидох да подкрепя оставката на Минчев. Исках да изложа юридически документи. Попитах лидера дали мога да се изкажа и той ми каза: „Не, никой от нас няма да вземе участие в тази дискусия. И след 10 минути той стана да говори”.

По думите й „всички в партията спазват партийната дисциплина, някои не са много доволни”. „За съжаление, явно проблемът е в мен, не в партията, но аз категорично това не мога да го допусна”, отбеляза тя.

Според нея към момента няма недоволство в партията. „Все пак това са хора, които са лично подбрани от Костадинов и които са верни на партията. Аз бях влязла от гражданската квота и не съм била част от структурите на „Възраждане” и може би затова недоверието към мен беше такова”, смята Елена Гунчева.

„През тези 32 години съм се нагледала на лидери, които формират около себе си култ към личността. Забелязвам много неща, които не ми харесват и смятам, че ако те не бъдат разрешени навреме проблемите ще се задълбочат. Виждаме един пример с Бойко Борисов, който толкова много си повярва, че реши, че само той ще ни спасява. В момента гледам същото. Костадинов е единственият, който ще спаси България. Много се извинявам, но никой не е назначен за спасител. Хората трябва да го изберат”, отбеляза Гунчева.