Развръзка: Имотите в “Мусагеница” отиват към зелената система, за да няма строежи

Жителите на столичния квартал протестират от месеци, за да не се секат дървета и да наливат бетон

Новини
14:04 - 11 Май 2023
2364
Развръзка: Имотите в “Мусагеница” отиват към зелената система, за да няма строежи

Предложихме включване на имоти в кв. “Мусагеница” към зелената система на Столична община, за да не строи там. Това обявиха на пресконференция кметът на район “Студентски“ Петко Горянов и общинските съветници от ДБ Борис Милчев и Иво Божков. 

Един от тях е частен терен в столичния кв. ”Мусагеница”, собственост на издателя на вестник ”Труд“ Петьо Блъсков. Той също присъства на пресконференцията в БТА. 

Срещу строителството на терена до бл. 101 от два месеца протестират жителите на кв. "Мусагеница". Според тях теренът, който някога е бил общински, трябва да остане зелена площ, а не дърветата да бъдат отсечени и на мястото им да се построят три блока на по 5 етажа. Преди няколко седмици комисията по околна среда към общинския съвет позволи отсичането на 10 дървета в имота на възраст между 15 и 50 години и в добро състояние.

Кметът на район "Студентски" Петко Горанов внесе предложение в общинския съвет да се промени предназначението на терена от такова за жилищно строителство на терен за озеленяване. Гражданското недоволство е предизвикано от факта, че общински имоти, вместо да бъдат предвидени за озеленяване, обясни Горанов. 

През юли 2018 г. общинският съвет вече веднъж промени предназначението на имота от такова за ниско строителство - за магазини и ателиета, на такова за строителство на жилища.

Работна група по казуса бе създадена от председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Идеята е да се търсят всякакви варианти за решение на проблема, включително преговори със собственика и евентуалната замяна на имота с такъв на друго място.  В края на миналия месец той обясни, че собственикът на имота е спечелил и дела срещу общината, което му позволява да реализира инвестиционното си намерение. В противен случай общината щяла да плаща милиони обезщетение за неспазване на съдебното решение.

Цялата каша е забъркана от Столичния общински съвет през 2004 г. Решението е взето на парче без да се внимава и без да защитен обществения интерес, каза Албена Ангелова, която живее от 50 г. в блок 101. 

Отговорността е на СОС, който трябва да си влезе в правомощията и да защити обществения интерес, каза Иво Божков.