Рефинансиране на кредит – същност и полезни съвети

Икономика
15:22 - 26 Май 2022 (обновена)
2173
Рефинансиране на кредит – същност и полезни съвети

Банките и популярните напоследък фирми за бързи кредити предлагат услугата рефинансиране на кредит. Да рефинансирате вашия заем означава да го погасите предсрочно и замените с друг, който има по-добри условия. Идеята е да се възползвате от по-изгодна оферта, но докато бързате да се отървете от високата лихва и непосилните вноски, може да допуснете и някои грешки. Ето за какво трябва да внимавате ако решите да рефинансирате банкови кредити или други видове заеми:

Разгледайте внимателно условията
В желанието си да получат мечтаната оферта по-бързо, много хора не обръщат внимание на условията за рефинансиране на кредита и влошават положението си. Вместо да получат по-ниска лихва и подходящ размер на месечните вноски, те преподписват за още по-неизгодни условия и от преди. Ако не искате и вие да направите подобна грешка, трябва да прочетете условията за рефинансиране много внимателно.

В случай, че нещо не ви е ясно по тях, винаги можете да се обърнете към кредитните консултанти ако кандидатствате във фирми за бързи кредити или служителите в банката. В сайтовете на компаниите обикновено са посочени удобни начини за свързване с кредитора – по имейл, телефон, чрез контактна форма. Дори не е необходимо да посещавате клон на банка или физически офис. Можете да изпратите вашето запитване онлайн и да разгледате пълните условия и всички оферти докато чакате отговор.

Поинтересувайте се за допълнителните такси
Ако смятате да ползвате услугите на фирми за рефинансиране на кредити трябва да се поинтересувате и дали ще ви начислят допълнителни такси. В повечето случаи има такива, независимо дали ще преподписвате с банка или небанкова институция. При рефинансиране от друг кредитор, може да се наложи да платите такса за референция от настоящия. Освен това, може да дължите и такса за предсрочно погасяване по кредита ви. В такъв случай задължително ще трябва първо да я платите, за да направите рефинансиране. Размерът на таксата може да варира при различните кредитни компании, така че трябва да проверите какво е посочено във вашия договор. Не бива да забравяте да обърнете внимание на тези допълнителни такси. Само ако се съобразите с всички разходи ще можете да прецените дали в крайна сметка рефинансирането на стария ви кредит ще бъде изгодно за вас.

Сравнявайте предложенията на кредиторите
В днешно време ще срещнете множество оферти за рефинансиране. Въпросът е да изберете най-подходящата за вашия случай. За целта е желателно да сравнявате предложенията на кредитните компании и да не се хващате за първата оферта, която ви попадне. Имате възможност да рефинансирате кредита си както в същата компания, така и в нова по ваш избор, стига да ви одобри.

Някои фирми дори предлагат рефинансиране на кредити без поръчител. Тази услуга е характерна за небанковите институции и е подходяща за хора, които имат спешна нужда от пари, не желаят да доказват доходи от трудови правоотношения и да търсят поръчител, който да гарантира за кредита им. Повечето потребители предпочитат този вариант пред рефинансирането на традиционните банкови кредити, защото процедурата е доста по-улеснена и се получава отговор в много кратки срокове.

За рефинансиране на бърз кредит се изисква само да попълните една кратка онлайн форма и да изчакате служител да ви информира за становището. Още един плюс е, че фирмите за бързи кредити дават възможност на клиентите да си изберат как да получат сумата – по банкова сметка или карта, на каса на EasyPay и др.

Използвайте калкулатори за рефинансиране
Съвременните кредитни институции предлагат специални калкулатори, с помощта на които може да изчислите дали рефинансирането на вашия кредит ще бъде изгодно. Ще можете да проверите колко ще спестите или изгубите ако изтеглите нов заем, за да погасите предсрочно стария. Калкулаторите за рефинансиране на отделните фирми може да се различават визуално, но информацията, която трябва да попълните е сходна.

За да пресметнете дали си струва да използвате услугата рефинансиране, първо трябва да предоставите данни за настоящия ви кредит. Необходимо е да посочите размера на кредита, срок на кредита, лихва, брой на направените вноски. Трябва да въведете и таксата за предсрочно погасяване, ако има такава. В следващата част от калкулатора за рефинансиране трябва да попълните и размера на новия кредит, лихвата и първоначалните такси. Калкулаторът ще ви помогне да изчислите разликите между размера на месечните вноски по двата кредита и общодължимите суми. Така ще се ориентирате дали рефинансирането би било добра идея.