РЕКОРД: Синът на Христо Бисеров осъди КПКОНПИ за 327 хил. лева

Комисията има право да обжалва пред апелативния съд

Общество
14:44 - 30 Ноември 2020
2888
РЕКОРД: Синът на Христо Бисеров осъди КПКОНПИ за 327 хил. лева

Над 327 хил. лв. разноски трябва да плати антикорупционната комисия КПКОНПИ, след като загуби делото за конфискация срещу доведения син на Христо Бисеров Ивайло Главинков, майка му и управляваната от него фирма - "Солари Елов дол". Това се вижда от електронното деловодство на Софийския окръжен съд, който гледаше този иск за над 4 млн. лв. КПКОНПИ търси равностойността на фирмени дялове, наличности по банкови сметки, давани от него заеми на фирми, спечеленото от продажба на акции и вила в Долна баня, пише "Сега".

Делото за конфискация беше заведено през 2015 г. заради разследването срещу Бисеров и Главинков. То беше спряно за известен период, докато се чакаше произнасяне на съда на ЕС в Люксембург (СЕС) и се отпуши отново миналата годината.

Христо Бисеров беше пратен на съд, но оправдан на три инстанции по обвиненията за неплатени данъци за близо 26 000 лв., нарушаване на валутния закон с недекларирани сделки, както и че не е отчел пред Сметната палата пари по сметки в Швейцария. Делото срещу Главинков така и не стигна до съдебна фаза.


Сега съдия Евгения Генева отхвърля аргументите на КПКОНПИ по делото за конфискация.

Житейската презумпция е, че имуществата са законни - на това се основава нормалността и сигурността на гражданския оборот, пише в съдебното решение. "Независимо, че повод за проверката е повдигнато обвинение за престъпление, вероятно акумулиращо имуществена облага, не съществува презумпция за незаконност на имуществото . "Обосновано предположение" е само работна хипотеза на КПКОНПИ, но в исковия процес страните са равнопоставени и комисията има тежест да докаже с главно и пълно доказване, че източниците са незаконни", обяснява съдията. Тя пише още, че СЕС постановява, че качествата на личността нямат отношение към делото, изследва се имуществото. Обвиняем или подсъдим са качества на личността, затова прекратяването на наказателното производство няма за последица прекратяване на производството за отнемане на имущество.

По същата логика на основание наказателното преследване не могат да се правят никакви предположения за незаконност на имуществото му или това на неговите близки. Ответникът трябва да знае какви твърдения в исковата молба да обори. Ето защо комисията следва да посочи конкретните фактически основания за незаконност на източниците за придобиване. За да бъде един източник на средства незаконен, трябва да е бил признат за такъв с окончателен акт в съответното наказателно или административнонаказателно производство, допълва съдът.

И припомня, че разследването срещу Главинков е било прекратено през 2016 г., защото не са събрани доказателства. А през 2017 г. Върховният административен съд е обезсилил ревизионния акт срещу него.

Освен всичко, съдът приема, че част от претенциите на КПКОНПИ са погасени по давност.

Дори и да се приеме, че анализът на КПКОНПИ за периода 2007-2009 г. е верен (за което няма убедителни доказателства), то общият "недостиг" би възлязъл на 217 079 лв., т.е. под прага от 250 000 лв. и не е представлявал "значително несъответствие" към момента на предявяване на иска, обобщава съдът. Така комисията губи.

След като отхвърля иска на КПКОНПИ, съдът я осъжда да покрие разноските по делото - 157 500 лв. на Главинков, 7000 лв. на фирмата и държавна 163 243 лв. държавна такса.

Това решение не е окончателно и КПКОНПИ може да го обжалва пред апелативния съд.

В Софийския градски съд виси и още едно дело за конфискация по казуса. То е срещу Бисеров, съпругата му и Главинков за общо 1 980 475 лв. Следващото заседание по това дело е през март догодина.