Рекорден брой жени в новия парламент на Япония

Свят
08:08 - 28 Октомври 2024
806
Рекорден брой жени в новия парламент на Япония

Рекорден брой жени са избронаи в Камарата на представителите на Япония, но те все пак остават малцинство - по-малко от 16%.

Обществената телевивия NHK прогнозира, че жените са спечелили 73 от 465-те места в долната камара на парламента, като се очаква тези данни да бъдат потвърдени от официалните резултати по-късно.

На парламентарните избори в Япония през 2021 г. в долната камара на парламента бяха избрани около 45 жени.

Телевизионният оператор и други местни медии по-рано съобщиха, че на изборите са участвали рекорден брой жени, които са представлявали около една четвърт от кандидатите.

Жените лидери все още са рядкост в бизнеса и политиката в Япония, която се нарежда на 118-то място от общо 146 в доклада на Световния икономически форум за 2024 г. за глобалните различия между половете.

В 20-членния кабинет на министър-председателя Шигеру Ишиба има само две жени.

В Япония „политическите партии са ориентирани към мъжете и не са отворени към жените, така че е трудно да се намерят жени кандидати“, заяви Момоко Ноджо, ръководител на организацията No Youth No Japan, миналия месец преди вота за ръководството на управляващата партия.

„Много жени също така поемат грижата за дома, което затруднява работата им като политици“, допълни Ноджо, която също така ръководи проект за насърчаване и подкрепа на жените и малцинствата да влязат в политиката.

Проучване на кабинета, проведено през 2021 г., установи, че сред жените кандидати за изборите в Япония всяка четвърта е съобщила, че е била подложена на сексуален тормоз по време на кампанията си.

Управляващата коалиция на Ишиба се представи катастрофално на изборите в неделя и се очаква да загуби парламентарното си мнозинство.

67-годишният премиер свика вота дни след встъпването си в длъжност на 1 октомври, но гласоподавателите, разгневени от скандал с мошенически фонд, наказаха неговата Либерално-демократическа партия (ЛДП).