Рекордно одобрение на управлението на Тръмп

По-голямата подкрепа изглежда е свързана с положителните чувства за икономиката

Свят
11:32 - 17 Декември 2019
1548
Рекордно одобрение на управлението на Тръмп

Силните икономически данни помогнаха на американския лидер Доналд Тръмп да регистрира най-високия си рейтинг на популярност, въпреки че тази седмица ще има гласуване за импийчмънт, показва ново социологическо проучване, цитирано от АФП.

Според изследването на университета Куинипак популярността на Тръмп достигна рекордно равнище от 43%, но това е далеч под това на почти всички предишни президенти на САЩ в съвремието през същия период на управление.

Проведеното между 11 и 15 декември изследване разкрива, че 52 на сто от американците все още не одобряват работата на американския лидер. Почти през цялото си управление Тръмп има необичайно нисък рейтинг.

Камарата на представителите на САЩ може да гласува импийчмънт на Тръмп за злоупотреба с власт и възпрепятстване на разследване на Конгреса най-рано тази сряда.

Проучване на Куинипак по-рано този месец разкри, че 41% одобряват Тръмп, а 55% са на противоположното мнение, докато цифрите от изследване от октомври, преди да започне изслушването за импийчмънт, са съответно 38 на сто и 58%.

По-голямата подкрепа за Тръмп изглежда е свързана с положителните чувства за икономиката, която е в период на силен растеж и рекордно ниска безработица.

73% разглеждат икономиката като добра или отлична.

45 на сто подкрепят импийчмънт на Тръмп и отстраняването му от власт, а 51% са против. За сравнение според проучване от октомври 45% подкрепят импийчмънт, а 48% са против. 95% от републиканците са против отстраняване на Доналд Тръмп от власт, а 86% от демократите искат Тръмп да бъде свален.