Ректорът на СУ официално тръгна към "Дондуков" 2 (НА ЖИВО)

Инициативен комитет издигна кандидатурата на проф. Анастас Герджиков за президент, а полк. Невяна Митева за вице

Политика
12:05 - 03 Октомври 2021
3798
Ректорът на СУ официално тръгна към "Дондуков" 2 (НА ЖИВО)

Инициативен комитет с председател Радомир Чолаков представя номинацията на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков и полк. Невяна Митева за президент и вицепрезидент. Събитието се провежда в момента в зала 6 на НДК. 

По време на представянето кандидатпрезидентската двойка приветства членовете на инициативния комитет, в който влизат 67 души - представители на всички сфери на обществения живот в страната.

Заместник-председател на Инициативния комитет е археологът проф. Николай Овчаров. В комитета влизат ректори на осем висши училища, кметовете на Велико Търново, Бургас и София, бившият министър на образованието и науката и депутат от ГЕРБ-СДС Красимир Вълчев, който всъщност е предложил проф. Герджиков за бъде издигнат за кандидат-президент.

Сред членовете на комитета са Богдана Карадочева, Валя Балканска, проф. Боян Биолчев, проф. Милена Стефанова, проф. Румяна Коларова, Николо Коцев, Теодосий Спасов, олимпийската шампионка Стойка Кръстева, Милена Славова, Михаил Белчев, Калин Сърменов, Нидал Алгафари, Тони Димитрова, Тончо Токмакчиев, Филип Аврамов, Харалан Александров.

От коалиция ГЕРБ-СДС вече обявиха, че ще подкрепят кандидатпрезидентската двойка Герджиков-Митева.

Освен че е изключителен ерудит и професионалист, той е и човек, който може да говори с всички, да обединява, да убеждава, в това число и с противниците си", каза Красимир Вълчев.

"Още от малък предпочитам хиляди пъти академичните тоги пред вдигнатите комисарски юмруци. Академичните тоги създават духовни блага, те съграждат, те образоват нацията, а вдигнатите комисарски юмруци разединяват, озверяват и превръщат цели парламенти в зверилници", заяви писателят Димитър Бочев.

"С неговите изказвания, с това, което той представя пред хората, наистина ще може да направи нещо, за което аз отдавна ратувам - едно умиротворение в обществото", заяви проф. Николай Овчаров по адрес на проф. Герджиков.

"И няма нищо по-хубаво от това такъв човек като проф. Герджиков да бъде лице на нацията, на държавата, защото всъщност ролята на президента е тази", заяви актьорът Тончо Токмакчиев.

Снимка: Агнес Методиева


Кой е проф. Анастас Герджиков?

Роден е на 28 февруари 1963 г. в Кърджали. През 1982 г. завършва Националната гимназия за древни езици и култури. През 1984 – 1985 г. следва класическа филология в Софийския университет. През следващата година продължава следването си в Хумболтовия университет в Берлин, където през 1990 г. завършва магистратура с дипломна работа на тема „Аристотеловата критика на Платоновите политически произведения".

От 1990 г. е хоноруван, а от 1991 г. е редовен асистент по латински език в Софийския университет. През 1994 г. специализира в Австрия със стипендия на Австрийската служба за академичен обмен, а през 1997 г. – в Германия със стипендия на Германската служба за академичен обмен. През 2001 г. защитава дисертационен труд „Понятието clementia в традицията на римската литература от периода на републиката и идеологията на ранния принципат".

От 2004 г. е доцент по антична литература с хабилитационен труд „Образът на владетеля в корпуса на латинските панегирици". През 2006 г. получава научната степен „доктор на филологическите науки" с дисертационен труд „Огледалото на владетеля. Възникване и развитие на жанра Speculum regale в античността и ранното средновековие". От 2008 г. е професор по антична и средновековна литература с хабилитационен труд „Развитие на жанра Speculum regale през ХII и XIII в.“

Води лекции по латински език – фонетика и фонология, морфология, синтаксис, и римска литература в Катедра „Класическа филология“ на Софийския университет.

Научните му интереси са в областта на римската литература и политическата теория на античността и средновековието. Автор е на четири монографии и на над четиридесет студии и статии в областта на античната литература и на регламентацията на висшето образование. Автор е на първия превод на български на Аристотеловата „Политика".

В периода 2001 – 2003 г. е заместник-министър на образованието и науката, през 2007 – 2008 г. е управител на Фонд „Научни изследвания“, а от 2007 до 2010 г. е член на специализирания съвет по литературознание при Висшата атестационна комисия. В периода 2010 – 2011 г. е заместник-ректор на Софийския университет за акредитация и научна дейност. От 2011 до 2014 г. е заместник-ректор на Софийския университет за учебната дейност – докторанти и продължаващо обучение. На 17 ноември 2015 г. е избран за ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. На 20 ноември 2019 г. е преизбран за ректор. Владее английски, немски, френски и руски език.

Коя е полк. Невена Митева?

Невена Митева е първата жена офицер, завършила специалността „Военновъздушни сили“. Участвала е в Олимпийските игри в Сеул през 1988 година и завършва шеста на женската щафета 4х100 м.

Полковник Невена Митева се присъединява към българските военни сили през 1989 в следствие на плувните си постижения по време на XXIV Олимпийски игри в Сеул, Южна Корея през 1988 година.

Следва в Националната спортна академия, която по-късно завършва и става учител и треньор по плуване в Централния спортен клуб на армията, наречен ЦСКА. От 1998 до 2000 тя е заместник командир в националния спортен отбор, отговаряйки за логистиката.

Служила е като пиар специалист във ВВС , както и като специалист човешки ресурси в централата на военно въздушните сили. Паралелно с това е учила във Военната академия „Г.С. Раковски“  и през 2005 година е първата жена офицер, завършила специалността „Военновъздушни сили“. Между 2007 и 2009 година е отговаряла за международните отношения в кабинета на началника на Генералния щаб на българските военни сили.

През 2009 година е назначена за главен експерт Двустранно сътрудничество и регионални инициативи в дирекция Отбранителна политика на Министерство на отбраната.

Полковник Невена Митева е председател на Сдружение на жените военнослужещи (СЖВ) от 2009 и понастоящем е председател на комитета на НАТО по равнопоставеността. СЖВ е неправителствена организация, чиято цел е да подпомага въвеждането на международната програма Жени, Мир и Сигурност в рамките на българския отбранителен сектор. Един от забележителните проекти се казва „Жени лидери в сигурността и отбраната“ (ЖЛСО), който бе развит през 2010 и одобрен от министрите на отбраната на югоизточния съвет на министрите на отбраната през 2011. 

Полк. Невена Митева е съпруга на генерал-майор Явор Матеев, командир на бригада "Специални сили".